Treceți la conținutul principal

WAGNER, GENIUL DIFICIL ȘI RELAȚIILE LUI COMPLICATE


Richard Wagner s-a născut pe 22 mai 1813 la Leipzig, într-o familie de actori, a studiat la Dresda și la Leipzig și, între 1833 și 1839, a lucrat pentru teatrele de operă din Würzburg, Magdeburg, Königsberg și Riga.
În 1836 s-a căsătorit cu actrița Minna Planner, cu care are o relație furtunoasă, pentru că Wagner era gelos, posesiv, extrem de exigent, iar Minna suferea din cauza acestui comportament uneori abuziv.
De multe ori actrița izbucnea în plans în public și de cel puțin două ori l-a părăsit, plecând la părinții ei. De fiecare data, însă, tânărul Wagner o implora să se întoarcă, iar Minna ceda și revenea lângă acest soț cheltuitor și imatur. Între 1839 și 1842, cei doi au locuit la Paris, într-o sărăcie lucie. Compozitorul a fost chiar închis pentru datoriile pe care le făcuse și nu putea să le returneze, iar Minna a fost nevoită să apeleze la prietenii germani pentru a-și scoate soțul de la închisoarea datornicilor.
Primele sale opere care au un răsunet deosebit, Rienzi, Olandezul zburător sau Vasul fantomă, l-au impus în viața artistică. În 1843 se stabilește în Dresda, unde devine Kapellmeister la curtea regelui din Saxonia.
Fire orgolioasă, Wagner a avut o existență agitată. Sub influența scriitorului Heinrich Laube, a adoptat ideile republicane ale mișcării Jungen Deutschland („Tânăra Germanie"), dar, după înfrângerea revoluției din 1848, primește un mandat de arestare și este nevoit să se refugieze la Zürich, în Elveția, unde rămâne timp de 10 ani, până în anul 1858.
Relația cu Minna este din ce în ce mai proastă. Totuși, actrița era legată financiar de el, deoarece știa că e puțin probabil să mai poată urca din nou pe scenă ca actriță și o măcina frica de sărăcie. În plus, Minna începuse să prezinte semne de boală cardiacă, pentru care i s-a prescris laudanum. Înainte de a I se alătura lui Wagner la Zurich, i-a scris:
“Cea mai mare mândrie a mea a fost când te-am văzut șeful celei mai mari orchestre din Germania. Poate îți amintești că nu am ratat aproape nicio reprezentație pe care ai condus-o, te-am văzut doar pe tine și am fost fericită. Am crezut că ceea ce auzeam emana doar de la tine... Mi-ai apărut ca un Dumnezeu care guvernează toate elementele puterii... Vezi, dragă Richard, deții puterea, darul glorios de creator”.
Ea i se alătură soțului la Zurich, dar în 1850 Wagner are o aventură cu o anume Jessie Laussot, o tânără în vârstă de 21 de ani, căsătorită, cu care a plănuit să ajungă în Extremul Orient. Minna, împreună cu mama lui Jessie, au pus capăt acestui plan și compozitorul a revenit în cele din urmă la relația cu Minna pentru un timp.
O cunoaște însă pe scriitoarea Mathilde Wesendonck în timp ce lucra la Tristan și Isolda, în 1857, se îndrăgostește de ea, iar acesta va fi finalul relației dintre Minna și Wagner. După descoperirea unei scrisori de la Wagner către Mathilde în aprilie 1858, Minna l-a acuzat de adulter, Wagner a negat, susținând că Minna dat o interpretare vulgară corespondenței sale cu Mathilde.
Minna i-a scris Mathildei înainte de a pleca definitiv spre Dresda:
“Trebuie să-ți spun cu inima sângerândă că ai reușit să-mi iei soțul de lângă mine după aproape douăzeci și doi de ani de căsătorie. Fie ca această faptă nobilă să contribuie la liniștea ta sufletească, la fericirea ta”.
Minna a refuzat să divorțeze de Wagner, deși el îi cerea în mod repetat acest lucru. A susținut-o financiar pentru tot restul vieții, mai ales pentru că boala ei de inimă se agravase, dar când a murit, în ianuarie 1866, nu a participat la înmormântare.
Mai târziu Wagner se va căsători cu Cosima, fiica lui Franz Liszt. Cosima era cu 24 de ani mai tânără decât el și era fiica contesei Marie d'Agoult, care-și părăsise soțul pentru Liszt. Cuplul Cosima – Richard va avea trei copii, iar relația lor va dura până la sfârșitul vieții lui Wagner.
Începând cu anul 1864 compozitorul devine protejatul regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, un pasionat admirator al muzicii wagneriene.
Regele nebun al Bavariei îl susține financiar, iar Wagner se ocupă doar de creația artistică. Cu ajutorul protectorului său construiește Teatrul de la Bayreuth, special pentru punerea în scenă a operelor sale.
Richard Wagner s-a mutat la Bayreuth pe 24 aprilie 1872, unde a compus ultims sa operă, Parsifal. Compozitorul a murit la Veneția, în Palatul Vendradim, în ziua de 13 februarie 1883, la vârsta de 70 ani, în urma unei afecțiuni cardiace. Soția sa, Cosima, a preluat, după decesul soțului, conducerea Festivalului Wagner, supraviețuind încă 47 de ani.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo