Treceți la conținutul principal

Bloody Mary, regina stearpă care a ucis 300 de protestanți


Maria Tudor s-a născut pe 18 februarie 1516 și a fost singurul copil care a supraviețuit copilăriei al regelui Henric al VIII-lea și al primei lui soții, Caterina de Aragon. Prin mama sa, Maria era nepoată a lui Ferdinand al II-lea de Aragon și a Isabelei de Castilia.
A fost un copil precoce, a învățat latina de la mama ei, limba greacă, științele și muzica. Când a împlinit nouă ani, Henric i-a dăruit propria ei curte la castelul Ludlow și a numit-o Prințesă de Wales și a negociat potențiale căsătorii pentru ea. Când avea numai doi ani, a fost promisă Delfinului Francisc al Franței, fiul regelui Francisc I, însă după trei ani contractul a fost anulat. În 1522 a existat un angajament cu vărul ei primar, Carol al V-lea, care avea 22 de ani, dar în câțiva ani și acest aranjament a fost rupt. S-a sugerat apoi că Maria ar trebui să se căsătorească cu tatăl Delfinului, adică regele Francisc I și s-a semnat un tratat de căsătorie care specifica că Maria ar trebui să se căsătorească cu el sau cu al doilea fiu al acestuia, Henric, însă tatăl ei, regele Henric al VIII-lea, a mers pe o alianță cu Franța fără să fie nevoie de această căsătorie.
În 1533, Henric se căsătorește cu Anne Boleyn, iar la scurtă vreme arhiepiscopul de Canterbury declară nulă căsătoria cu Caterina de Aragon, așa că Maria devine fiică nelegitimă.
Cândzece ani mai târziu, în 1543, Henric se căsătorește pentru a șasea oară cu Catherine Parr, aceasta militează pentru apropierea de fetele renegate, astfel că, un an mai târziu, prin cel de-al treilea Act de Succesiune, Henric și-a repus ambele fiice, pe Maria și pe Elisabeta, în linia de succesiune după Eduard, primul său moștenitor, deși ele au rămas legal nelegitime.
Pe 6 iulie 1553, când Eduard al VI-lea, fratele Mariei, moare de o infecție pulmonară. Cu câteva săptămâni înainte, sfătuit de Ducele John Dudley, tânărul rege își exclusese prin testament surorile din linia de succesiune, iar în locul lor fusese numită nora lui Dudley, Lady Jane Grey, nepoata surorii mai mici a lui Henric al VIII-lea, Maria Tudor, care era regină a Franței. Totuși această excludere contravenea celui de-al treilea Act de Succesiune din 1544.
După moartea lui Eduard, pe 10 iulie 1553, Lady Jane Grey și-a asumat tronul ca regină a Angliei în ceea ce a fost numită o lovitură de stat orchestrată de Dudley și de suporterii acestuia.
Dar Jane, regina ilegitimă, a fost înlăturată de la tron după nici două săptămâni, pe 22 iulie 1553. Maria a intrat triumfătoare în Londra reclamând titlul de regină, iar Jane Grey și protectorul ei, Dudley, au fost închiși în Turnul Londrei, urmând, din ordinal noii regine, execuția tinerei Jane care avea doar 16 ani.
Încă din prima ședință a parlamentului, Maria a restabilit liturghia în limba latină și i-a expulzat din biserică pe preoții căsătoriți.
Ajunsă la vârsta de 38 de ani, pe 25 iulie 1554 Maria se căsătorește cu Filip al II-lea, regele Spaniei, care era, însă, foarte nepopular în Anglia, astfel că membrii Consiliului englez decid să elaboreze un impună reguli strice: Filip va trebui să respecte legile Angliei, în cazul decesului Mariei, el nu va avea niciun drept asupra coroanei, dacă se va naște un fiu din căsătoria lor, acesta va moșteni concomitent tronul Angliei, al Burgundiei și al Țărilor de Jos, iar Filip se angajează să nu atragă niciodată Anglia în războaiele sale împotriva Franței.
În septembrie 1554, după câteva luni de la căsătorie, Maria a anunțat că așteaptă un copil, începuse să ia în greutate și avea grețuri matinale. Toată lumea de la curte, inclusiv medicii, au crezut că este însărcinată, iar Parlamentul a adoptat un act care îl punea pe Filip, în cazul morții Mariei la naștere, în poziția de regent. În ultima săptămână a lunii aprilie 1555, Elisabeta a fost eliberată din arestul la domiciliu în care se afla și chemată la curte ca martor al nașterii, eveniment pe care toată lumea îl considera iminent. Potrivit lui Giovanni Michieli, ambasadorul venețian, Filip se gândea chiar să se căsătorească cu Elisabeta în cazul morții Mariei la naștere, deși, într-o scrisoare către cumnatul său, Maximilian al Austriei, își exprimase neîncrederea că soția sa chiar era însărcinată.
La sfârșitul lunii aprilie, au apărut zvonuri că Maria ar fi născut un fiu, iar informația s-a răspândit în toată Europa. Numai că vremea a trecut și s-a dovedit că nu era adevărat. Regina nu a născut nici în mai, nici în iunie și atunci au apărut bârfele că Maria nu fusese niciodată însărcinată. Regina a continuat să prezinte semne de sarcină până în iulie 1555, când abdomenul i s-a retras. Cel mai probabil a fost o sarcină falsă, indusă de dorința copleșitoare a Mariei de a avea un copil.
În august, Maria a considerat că dispariția stării ei de graviditate era “pedeapsa lui Dumnezeu” pentru că “a tolerat ereticii” pe teritoriul Angliei și a intrat într-o depresie profundă. În următorii ani ai domniei, din ordinul ei au fost arşi pe rug 300 de protestanţi, femei, bătrâni și copii. Printre ei se afla și arhiepiscopul de Canterbury Thomas Cranmer, cel care prezidase Curtea care a pronunţat divorţul lui Henric VIII de Caterina de Aragon, mama Mariei.
În 1557, regina a crezut că este din nou însărcinată și că urmează să nască un bebeluș în martie 1558. Din nou realitatea a demonstrat că nu era gravidă, astfel că regina a fost nevoită să accepte că Elisabeta va fi succesorul ei legal.
În mai medicii consemnează că regina era neobișnuit de slabă și avea o stare fizică deplorabilă. Se plângea de dureri crunte, posibil din cauza unor chisturi ovariene sau chiar a unui cancer uterin. Regina avea să moară pe 17 noiembrie 1558, la vârsta de 42 de ani, la Palatul St James, în timpul unei epidemii de gripă și sora ei, Elisabeta, a devenit regina Angliei.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo