Treceți la conținutul principal

Cumplita boală care l-a răpus pe Ștefan Luchian. Artistul a pictat cu pensula legată de antebraț



Ștefan Luchian s-a născut pe 1 februarie 1868, la Ștefănești, un sat din Botoșani, fiind fiul maiorului Dumitru Luchian și al Elenei Chiriacescu. În aprilie 1873, familia s-a mutat la București într-o casă de pe strada Popa Soare nr.15, în mahalaua Mântulesei.
Copilul a început să picteze încă din perioada în care urma cursurile primare la școala din Tabaci, apoi a devenit elev al Liceului Sfântul Sava, unde a făcut trei clase gimnaziale.
Mama sa a insistat să se înscrie la școala militară, dar tânărul s-a opus şi, în septembrie 1885, a devenit student la clasa de pictură a Școlii Naționale de Arte Frumoase, unde i-a avut profesori pe Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman și Constantin I. Stăncescu.
În toamna anului 1889 Luchian a plecat la München și a studiat două semestre la Academia de Arte Frumoase, apoi a revenit în țară în 1890 şi a participat la prima expoziție a societății de artă Cercul artistic.
A plecat în anul următor la Paris, la Academia Julian, unde a studiat la atelierul lui William-Adolphe Bouguereau. Din păcate, după moartea mamei sale, pe 9 februarie 1892, tânărul a revenit la București și nu și-a mai putut permite să studieze în Franța. În această perioadă situația sa financiară s-a degradat, cu toate că averea pe care o moștenise de la părinți i-a permis ca timp de câțiva ani să trăiască fără mari griji. În această perioadă, a devenit un obișnuit al cercurilor literare și artistice bucureștene, era prieten cu poetul Alexandru Macedonski și frecventa cafenelele artistice și literare La Fialkowski și Kũbler. Curând, din păcate, a rămas fără casa moștenită de la părinți, fiind victima unor șarlatani care l-au lăsat pe drumuri.
Pentru a-și întregi veniturile, în perioada 1897 - 1900 s-a asociat cu Constantin Artachino și a pictat biserici din Tulcea, Alexandria și București.
La Alexandria a cunoscut-o pe Cecilia Vasilescu, fiica primarului urbei, o tânără gingașă și diafană de care s-a îndrăgostit pe loc, dar planurile privind viitorul mariaj s-au destrămat în scurt timp, din cauza bolii artistului care începuse să dea primele semne.
Rămas aproape fără venituri, Luchian s-a înscris la concursul pentru ocuparea catedrei de pictură a Școlii de Belle-Arte din Iași, de la care s-a retras în scurt timp protestând public împotriva aranjamentelor de culise.
Financiar, ajunsese să o ducă foarte prost, singurul venit fiind salariul foarte modest pe care-l avea ca flautist în orchestra Teatrului Național. După un periplu de schimburi de locuință, s-a internat grav bolnav la Spitalul Pantelimon în clinica neurologului Gheorghe Marinescu. Aici a fost îngrijit foarte bine timp de mai multe luni și, în final, dignosticul pus de celebrul medic în fișa clinică a fost scleroza multiplă.
Ștefan Luchian avea 33 de ani, paralizase și era amenințat și cu pierderea vederii. Totuși, optimist în vindecare, în spital fiind, s-a înscris în Societatea Tinerimea artistică și, după îmbunătățirea temporară a stării de sănătate, Luchian a părăsit clinica și a mers la recuperare la Govora, apoi la Poiana din Bărăgan.
Boala cumplită continua însă să avanseze. Artistul era chinuit de dureri cumplite, avea lungi perioade în care nu se putea ridica din pat, iar deplasările scurte deveniseră imposibile. Când mâna dreaptă nu l-a mai ascultat, a cerut să-I fie legată o pensulă de antebraț și a continuat să picteze cu îndârjire.
Ștefan Luchian a murit în noaptea de 27 spre 28 iunie 1916 la București, la vârsta de 48 de ani.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo