Treceți la conținutul principal

Cum a ajuns frumoasa caucaziană Ecaterina Cercheza pe tronul Moldovei


 Ecaterina Cercheza s-a născut în 1620 și a fost nepoata lui Koca Derviș Mehmed Pașa, Mare Vizir al Imperiului Otoman în perioada 1653-1654, iar sora ei s-a căsătorit cu İslâm al III-lea Ghirai, hanul Crimeei. Ea a jucat un rol major în deciziile pe care soțul, Vasile Lupu, și fiul ei, Ștefăniță Lupu, le-au luat în timpul domniilor. Cunoscută pentru activitățile sale filantropice, Doamna Ecaterina Cercheza a patronat mănăstirile și bisericile din Moldova, dar era ea însăși implicată în negocieri politice în situații de criză, în absența soțului și fiului ei.
După moartea primei sale soții, Doamna Tudosca Bucioc, cu care a avut două fiice, Vasile Lupu, domnitorul Moldovei a trimis în Circazia o solie, condusă de vistiernicul Nicolae Catargie și formată din 60 de moldoveni și 150 de tătari, care să-i aducă o nouă soție. Convoiul s-a deplasat din Iași prin Istanbul până la Oceac, în actuala regiune rusă Kabardino-Balkaria cu o misiune clară: ciitoarea mireasă trebuia să fie frumoasă, de neam ales, virgină și de religie creștină. Cum Ecaterina îndeplinea toate aceste condiții, fiind fiica unui prinț cerchez, avea o educație aleasă, vorbea patru limbi și știa să citească, a fost alegerea ideală a solilor lui Vasile Lupu.
Vistiernicul Nicolae Catargie, șeful delegației moldovene, a plătit 1500 de ducați ca zestre părinților Ecaterinei înainte de a o lua în Crimeea și încă 1000 de ducați pentru a obține permisiunea lui Bahadır I Giray, hanul Crimeii, cel care trebuia să-și dea acceptul ca prințesa cercheze să se căsătorească cu Vasile Lupu. Sute de tătari și de oșteni moldoveni au însoțit-o pe Ecaterina până la graniță, dar, odată ajuns convoiul la Silistra, văzând cât de frumoasă era fata, Nasuh Hussein, pașa de la Silistra, a dorit să o rețină pentru propriul harem.
După multe tentative nereușite de eliberare, plătite cu 2000 de ducați, Vasile Lupu a intervenit direct la sultan care a dat ordin ca grupul care avea misiunea de a o duce pe prințesă în Moldova să poată trece Dunărea.

În septembrie 1639 Ecaterina a ajuns în cele din urmă în Iași și a fost întâmpinată chiar de Vasile Lupu, care a cheltuit sume mari de bani pentru ceremonia de primire a viitoarei sale soții.
Devenită doamnă, Ecaterina Cercheza, a îndeplinit activități oficiale în Moldova, participând, alături de Vasile Lupu, la toate evenimentele oficiale, inclusiv la căsătoriile principeselor Maria și Ruxandra, fiicele lui Lupu din prima căsătorie. Doamna Ecaterina a făcut, de asemenea donații în bani pentru mănăstirile Golia și Hlincea.
Când au izbucnit luptele pentru tronul Moldovei între Gheorghe Ștefan și Vasile Lupu, în 1653, Ecaterina a fost evacuată în Suceava, iar când Gheorghe Ștefan a cucerit orașul și a devenit domn pentru a doua oară, i-a luat prizonieri pe doamna Ecaterina Circaziana, pe Ruxandra, fiica din prima căsătorie a domnitorului, și pe fiul cuplului, Ștefăniță Lupu, pe care l-a însemnat la nas. Doamna a fost nevoită să se predea și să-și cedeze bijuteriile, precum și cinci dintre cei mai frumoși cai. Datorită intervenției lui Gheorghe Rákóczi al II-lea, principe al Transilvaniei, prizonierii n-au fost uciși, ci închiși la Buciulești, în Neamț, unde au stat în captivitate până în 1658, apoi doamna plecat la
Constantinopol la soțul său, care era închis la Edikule.
După obținerea tronului de către fiul ei Ștefăniță, în noiembrie 1659, Ecaterina l-a însoțit pe acesta la Iași și i-a supravegheat activitatea, fiind permanent alături de el. Tânărul va avea o domnie scurtă, până în septembrie 1661, care s-a sfârșit din cauza morții lui, la doar 20 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de ciumă.
În 1661, după moartea soțului și a fiului său, Ecaterina Circaziana s-a mutat la Constantinopol, a locuit patru ani în palatul familiei Marelui Vizir, după care, în 1665 s-a întors în Moldova, unde a și murit pe 1 martie 1666.



Comentarii

  1. Toti copii si adulti sa fiim cu cusmele pe cap, sa spuna Domnitorul despre noi vesnic[sceptrul nostru,plural, al tutrurora vesnic, Fant, lui BT -ziua vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  2. Si dreptatea mea sa fie vesnic[sa le spui numai parintilor[rusi vesnic].Sa aiba Act ca al meu[oniric ziua vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa fie harul Duhului meu sfant, [porumbel de lumina]. coana Mag.R...cu semn, vesnic pe toti satenii[sa fie ai lor vesnic].Sf Teodosie kassa[criptat tot vesnic numai satenii----sa fie marturi la tot vii vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa avem ,,carnet rosu de vanzatori,,[3 bucati]eu cu parintii 1980-vesnic,9001, [Rosu], vesnic.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo