Treceți la conținutul principal

Puşkin, sufletul rus | Poetul ucis de glonţul presupusului amant al frumoasei sale soţii


Aleksandr Sergheevici Pușkin s-a născut la Moscova, pe 6 iunie 1799, şi provenea dintr-o familie de nobili de viță veche. Tatăl lui, Sergei Lvovici avea strămoși din secolul al XII-lea, iar mama, Nadejda Ossipovna Hannibal avea origini în nobilimea germană și scandinavă.
În octombrie 1811 viitorul poet s-a înscris la școala nou înființată din Țarskoe Selo, unde va studia până în 1817, când se stabilește la Sankt Petersburg și devine membru activ al cercului literar „Lampa verde”. La vârsta de cincisprezece ani va publica primul său poem.
Poetul devine incomod pentru regimul ţarist datorită popularității sale în creştere și scrierilor antidespotice. Pentru că se afla în pericol de a fi deportat în Siberia, tânărul se mută la Chișinău în 1820 şi va locui aici până în 1823.
În 1823 pleacă la Odessa, unde intră din nou în conflict cu guvernul rus, care-l trimite în exil în nordul Rusiei, unde va sta din 1824 până în 1826. Cu ajutorul unor prieteni, reușește să-i facă o vizită Țarului Nicolae I căruia îi înmânează o petiție pentru propria lui eliberare, pe care o și obține.
În timpul revoltelor din decembrie 1825 din Sankt Petersburg sunt găsite în mâinile unor protestatari o serie de poeme politice timpurii ale poetului. Măsurile sunt dure: Pușkin intră sub strictul control al cenzurii guvernamentale, fiindu-i interzis să călătorească sau să publice.
În 1831 poetul se căsătorește cu Natalia Goncearova, una dintre cele mai frumoase tinere moscovite, fiica unui mic producător de hârtie. Datorită conexiunilor soţiei în lumea bună de la Moscova şi Sankt Petersburg, soţii Puşkin încep să frecventeze cercurile din înalta societate, iar poetul devine un apropiat al curții imperiale. În cei șase ani de mariaj, Natalia Pușkina a născut patru copii: Maria, Alexander, Grigori și Natalia.
Admirată de însuşi țarul Nicolae I pentru frumuseţea ei, Natalia începe să aibă pretenţii financiare din ce în ce mai sofisticate, îşi doreşte rochii costisitoare și bijuterii, dar poetul nu este capabil să-i satisfacă aceste cereri. În aceeaşi perioadă, Puşkin primeşte de la ţar cel mai neînsemnat titlu de la curtea imperială, cu scopul vădit de a-l umili, acela de “Gentleman of the Chamber”, a cărui sarcină era să-l ajute pe monarh să se îmbrace, să-l aștepte cât mănâncă, să-l însoţească până la uşa dormitorului sau a toaletei. Astfel de funcție devenise total neimportantă în epoca ţarului Nicolae I, iar Puşkin a considerat-o absolut insultătoare.
În 1837, înglodat în datorii și aflat în mijlocul unor zvonuri despre relația amoroasă a soției lui cu un aventurier francez, militarul Georges d’Anthes, Pușkin îl provoacă pe presupusul iubit al Nataliei la duel. Pe 27 ianuarie se desfăşoară confruntarea, amândoi bărbații sunt răniți, dar Pușkin se află într-o situaţie critică, glonţul adversarului său i-a trecut prin şold şi apoi i-a pătruns în abdomen. Este transportat de urgenţă la spital, dar două zile mai târziu poetul va muri din cauza unei peritonite. Avea doar 37 de ani.
Guvernul ţarist, temându-se de o eventuală demonstrație politică, a mutat desfășurarea funeraliilor care ar fi trebuit să se aibă loc inițial la Catedrala Sf. Isaac la biserica Konyushennaya şi nu a permis decât participarea unui grup foarte restrâns de prieteni şi de rude. După înmormântare, sicriul a fost coborât în ​​subsolul bisericii, unde a fost ţinut câteva zile, apoi a fost dus direct în provincia Pskov. Alexandru Pușkin a fost înmormântat pe terenurile mănăstirii Svyatogorsky, lângă mormântul mamei sale.
După moartea poetului, au apărut zvonuri despre o relație amoroasă între Natalia şi ţarul Nicolae I, pentru că ea a continuat să se afle în anturajul apropiat al familiei imperiale. În 1843, văduva l-a cunoscut pe Petr Petrovich Lanskoy, un coleg de regiment al fratelui ei, care a cerut-o de nevastă şi noul cuplu a fost binecuvântat chiar de țar, nunta având loc la Strelna, pe 16 iulie 1844. Lanskoy a fost protejatul lui Nicolae I și a avut parte de o carieră remarcabilă după această căsătorie, ceea ce a creat impresia că, de fapt, cel de-al doilea mariaj al văduvei lui Puşkin a fost doar o acoperire a relaţiei pe care ea a continuat să o aibă cu ţarul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo