Treceți la conținutul principal

Andrei Șaguna, mitropolitul ortodox al Transilvaniei

Anastasiu Șaguna s-a născut la 20 decembrie 1808, la Miskolc, în nordul Ungariei, din părinți aromâni. În 1817 a început școala la Miskolc, iar în 1826 a terminat gimnaziul catolic la călugării piariști din Pesta. A făcut apoi studii de filozofie și drept la Univesitatea din Pesta, iar în 1829 a început să studieze teologia la Vârșeț. Pe 24 octombrie 1833 s-a călugărit, a luat numele de Andrei și a intrat în Ordinul Sfântul Vasile.
În decembrie 1847 în "Biserica Dintre Romani" din Turda Andrei Șaguna este ales episcop al Bisericii Ortodoxe și hirotonit pe 18 aprilie 1848, de Duminica Tomei, la Carloviț.
În timpul revoluției de la 1848, Andrei Șaguna s-a aflat printre fruntașii mișcării naționale românești din Transilvania și pe 3 mai 1848 episcopul prezidează, împreună cu episcopul greco-catolic Ioan Lemeni, Adunarea de la Blaj, apoi conduce delagația ce va duce petiția de la Blaj la Viena, împăratului Franz Joseph. În decembrie 1848 a organizat o adunare la Sibiu de unde trimite o nouă petiție împăratului austriac.
Ideea unității românilor este conținută în "Memoriul" națiunii române din Marele Principat al Transilvaniei, din Banat, din părțile vecine ale Ungariei și din Bucovina, prezentat tot împăratului pe 13 februarie 1849. "Petiţiunea generală a fruntaşilor români din Transilvania, Banat şi Bucovina" revendica, în principal, recunoşterea naţiunii române în cadrul Imperiului austriac, cerea unirea românilor într-un stat de sine stător, cu o administraţie naţională care să decidă în problemele politice și folosirea limbii române în administraţie. De asemeanea, românii transilvăneni solicitau şi un reprezentant pe lângă guvernul imperial, pentru a reprezenta intereselor românilor la Viena, şi organizarea unui congres al tuturor românilor.
Activitatea sa politică a continuat și după revoluția de la 1848. În 1860 el a devenit membru în Senatul imperial din Viena, iar între 1863-1865 a fost deputat în Dieta Transilvaniei, copreședinte al Conferinței naționale-politice a românilor de la Sibiu și al Congresului național al românilor de la Alba lulia.
Pe 27 august 1850 Șaguna finanțează deschiderea unei tipografii eparhiale la Sibiu unde se tipăresc abecedare, cărți și istorioare biblice și trei ani mai târziu, în 1853, întemeiază Telegraful Român, singurul ziar românesc cu apariție neîntreruptă până astăzi. Începând cu anul 1855 episcopul reorganizează învățământul teologic din Sibiu sub forma unui institut de teologie și pedagogie care astăzi poartă numele de Seminarul Andreian. Începând cu anul 1854, a organizat peste 800 de școli primare confesionale. Tot sub îndrumarea sa au fost întemeiate gimnaziile ortodoxe din Brașov și Brad. Gimnaziul de la Brașov, inaugurat în 1850, este una dintre cele mai vechi școli superioare românești, și astăzi poartă numele mitropolitului: Colegiul Național "Andrei Șaguna".

În 1861 mitropolitul ortodox Andrei Șaguna și mitropolitul greco-catolic Alexandru Sterca-Șuluțiu au declarat națiunea română liberă și i-au afurisit pe cei care vor mai îndrăzni să strice legătura dintre frații de același sânge.
Ultimii trei ani din viața sa au fost marcați de boală, așa că a decis să se retragă în viața monahală. Când se pregătea o ceremonie fastuoasă pentru aniversarea a 25 de ani de la hirotonirea sa ca episcop, Andrei Șaguna a refuzat să participe și a preferat să se retragă la Rășinari, unde va muri pe 28 iunie 1873, la vârsta de 64 de ani. Andrei Șaguna a vrut să fie înmormântat doar în haina călugărească, în cripta sa de la Rășinari, oficiantul ceremoniei fiind duhovnicul său și, prin testament, și-a lăsat toată averea Mitropoliei Transilvaniei, "spre scopuri bisericești, școlare și filantropice".







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo