Treceți la conținutul principal

Tarul a murit, traiasca tarul!

"Tarul a murit, traiascä tarul!" Acestea au fost cuvintele care s-au auzit la Paris, in cartierul bisericii rusesti cand clopotele sunau jalnic a moarte pentru marele duce Cyril, seful din exil al casei Romanovilor.
Nascut in 1876 la Tsarskoye Selo, in palatul bunicului sau, Alexandru al II-lea, marele duce Cyril Vladimirovici era fiul marelui duce Vladimir, unchiul tarului Nicolae al II-lea. Cyril a fost ofiter de marina la 20 de ani, a ridicat pavilionul rusesc la Port Arthur, iar cativa ani mai tarziu se afla la bordul crucisatorului Petropavlovsk, sub comanda amiralului Makharoff, comandantul flotei ruse din Extremul Orient.
Crucisatorul a fost lovit din plin de artileria japoneza si s-a scufundat. Desi era serios ranit, marele duce Cyril a reusit sa scape pe o pluta improvizata, fiind unul dintre putinii supravietuitori ai naufragiului. Comandantul Makharoff si 600 de marinari rusi au murit in tragedia din 1904.
Un an mai tarziu, 1905, marele duce s-a casatorit cu principesa Victoria Feodorovna de Saxa Coburg-Gotha, sora Reginei Maria a Romaniei. Marea ducesa, indragostita iremediabil de Cyril, a divortat pentru el de principele de Hesa Darmstadt, supunandu-se oprobiului familiilor domnitoare ale Europei cu care ambii se inrudeau.
Tarul Nicolae al II-lea a exilat pentru un timp perechea ducala, conform regulilor stricte ale Curtii Imperiale, iar cei doi au fost nevoiti sa locuisca un timp in Franta.

Dupa trei ani, tarul Nicolae al II-lea i-a reacordat gradul de căpitan în marină si l-a reabilitat, oferindu-i locul cuvenit in familia imperiala. Soției lui i s-a oferit titlul de Mare Ducesă a Rusiei. Cei doi au avut trei copii, doua fete si un baiat.
Cand a izbucnit Revolutia de la Petrograd, marele duce Cyril era comandant al garzii imperiale. Printr-o minune a izbutit sa scape din Rusia si, dupa multiple peregrinari prin Finlanda, Elvetia si Germania, s-a stabilit, impreuna cu ducesa Victoria, definitiv in Franta.
Cateva luni mai tarziu, in noaptea de 16 spre 17 iulie 1918, intreaga familie a varului sau, tarul Nicolae al II-lea, a fost asasinata in subsolul Casei Ipatiev, la Ecaterinburg, iar Cyril a fost proclamat sef al Casei Imperiale de Rusia si tar al tuturor rusilor.
Douazeci de ani a trait Cyril in exil, iar dupa moartea lui, in 1938, unicul sau fiu, tareviciul Vladimir, a fost proclamat sef al casei Romanov si tar neincoronat  peste mai mult de 5 milioane de supusi, rusi care au fugit de teroarea regimul bolsevic. Dupa inmormantarea marelui duce Cyril, cei ce l-au condus pe ultimul drum, apropiati ai familiei imperiale, nobili de cel mai inalt rang - azi negustori, soferi sau chelneri la Paris - l-au aclamat pe noul tar.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...