Treceți la conținutul principal

Mae West: Sex-appeal-ul meu n-are intentia sa devina anemic

Nascuta in 1893, fiica unui boxer, Mae West urca pe scenele de pe Broadway la doar noua ani: canta si danseaza si pare a deveni un copil minune al teatrului american.  Apoi, foarte repede, steaua ei apune. Aproape disperata, isi indreapta pasii spre apus, urmeaza trupele de actori ambulanti, apare in sute de comedii, interpreteaza roluri cand triste, cand caraghioase, face numere acrobatice la circ. Munceste cu ravna, pentru ca e imboldita de mirajul succesului. Dar are o reputatie stranie si indoielnica, dobandita pe scenele de provincie, in comedii pe care ea insasi le regizeaza si le interpreteaza. Piesele sale nu sunt deloc pe placul puritanilor  vremii.
Din cauza uneia dintre comediile sale, numita nici mai mult nici mai putin decat "Sex" ajunge pentru 10 zile la inchisoare. Scandalul creat in jurul numelui ei din pricina acestei piese ii aduce un pic de notorietate. Urmatoarea, "Profitorul", pusa in scena in Manhattan, la Bronx Opera House, in 1928, o aduce direct in fata tribunalului cu un proces ale carui detalii au facut deliciul vremii. Politia i-a arestat, imediat dupa reprezentatie, pe toti cei 56 de membri ai trupei de teatru pentru indecenta. Presa a descris spectacolul ca exhibitionist, vulgar, lipsit de decenta, de natura sa profaneze Broadway-ul.
Faima actritei atinsese cote de neimaginat. Desi hulita, Mae West se afla pe prima pagina a ziarelor de scandal. Acesta a fost doar primul pas spre celebritate.
Dar lumea filmului ii era inca interzisa. In ciuda staruintelor ei, usile de la Hollywood ramaneau inchise. La una dintre auditii, regizorul care a avut curaj sa o primeasca pe actrita cu reputatie atat de proasta i-a spus direct ca e prea grasa ca sa apara intr-un film si ca ar face bine sa tina un regim dietetic pentru a capata mai multa suplete si usurinta in miscari.
- Glumiti? a intrebat ea, miscandu-si soldurile. A venit timpul sä se sfarseasa cu aceste prostii. Barbatii sunt satui de regimul sec. Eu sunt regina sex-appeal-ului si sex-appeal-ul meu n-are nicidecum intentia sa devina anemic. Barbatii s-au plictisit sa tot vada inaintea ochilor schelete vrednice de... dansul macabru! Este refuzata pe loc si paraseste platourile de filmare la care ravnea de atata vreme.
Dezamagita de Hollywood, blonda incearca sa gaseasca alta cale de supravietuire la inceputul teribililor ani '30. Se angajeaza ca dactilografa si, o vreme, sta departe de lumina reflectoarelor. Nu foarte mult pentru ca, in 1932, primeste primul rol de la Paramount, Maudie Triplett in Nigt after night. Se apropia de 40 de ani, varsta la care oricine e considerat prea batran pentru Hollywood. Norocul ei, insa, se-abia incepe. Joaca, in urmatorii doi ani, in doua filme cu Cary Grant, apoi primeste aproape anual cate un rol, pana la mijlocul anilor '40. Inregistreaza cateva zeci de albume, apare din nou pe scenele de teatru, da interviuri, merge la aproape toate evenimentele mondene si afiseaza tinute extravagante. La aproape 61 de ani se marita cu Paul Novak, un fost Mister California, jucator de wrestling, cu 30 de ani mai tanar decat ea. Ramane o aparitie exotica si la batranete, reusind sa se mentina in atentia presei pana in 1980, anul mortii. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...