Treceți la conținutul principal

Moartea istoricului Gheorghe Brătianu la Sighet


Istoricul Gheorghe I. Brătianu s-a născut pe 28 ianuarie 1898, la Ruginoasa, în județul Iași, fiind fiul lui Ionel I. C. Brătianu și al prințesei Maria Moruzi-Cuza, văduva lui Alexandru Cuza, fiul cel mare al domnitorului Alexandru Ioan Cuza din relația acestuia cu Maria Obrenovici.


Deși părinții săi s-au despărțit chiar a doua zi după cununia religioasă, deci înaintea nașterii sale, Ionel Brătianu l-a recunoscut ca fiu legitim și a avut grijă de educația copilului. Relațiile dintre tată și fiu au fost rare, pentru că Maria Moruzi nu accepta ca cei doi să fie apropiați.
Copilăria și-a petrecut-o alături de mama sa, la Ruginoasa, în Palatul domnesc al lui Alexandru Ioan Cuza și la proprietatea din Iași a mamei, Casa Pogor. În anul 1916 și-a dat bacalaureatul la Iași, iar în vara aceluiași an l-a vizitat pentru prima oară pe istoricul Nicolae Iorga, la Vălenii de Munte.
După intrarea României în război, pe 15 august 1916, tânărul Brătianu, care avea doar 18 ani, s-a înrolat voluntar în armată, a urmat cursurile școlii de ofițeri de rezervă de artilerie la Iași, iar pe 1 iunie 1917 este avansat la gradul de sublocotenent. În vara anului 1917, a participat la luptele de la Cireșoaia, a fost rănit, iar după însănătoșire a ajuns din nou pe front, în Bucovina.
În 1917 Gheorhe Brătianu s-a înscris la Facultatea de Drept din Iași, pe care a absolvit-o în 1919, dar fiind atras de istorie, a abandonat cariera juridică, s-a înscris la Universitatea Sorbona și a obțineut licența în litere în 1921.
Tânărul s-a căsătorit pe 27 ianuarie 1922 cu Elena Sturdza, sora prințului Mihai Gr. Sturdza, în București, în 1924, a devenit profesor la catedra de istorie universală a Universității din Iași, iar din 1940, a Universității din București. În anul 1928 devine membru corespondent al Academiei Române și membru titular în 1942.
Între 1935 și 1947 Brătianu preia funcția de director al Institutului de Istorie Universală din Iași și apoi al Institutului Nicolae Iorga din București.
Profesorul s-a înscris în 1926 în Partidul Național Liberal, iar în 1930, nemulțumit de politica PNL, care se opunea întoarcerii în țară a lui Carol al II-lea , va crea o grupare liberală dizidentă, motiv pentru care este exclus din PNL. În perioada interbelică, istoricul a atras atenţia asupra păstrării alianţelor României, considerând Rusia sovietică un pericol pentru ţară.
În vara anului 1940, s-a declarat adeptul rezistenţei armate, iar după începerea operaţiunilor militare în cel de-al Doilea Război Mondial, pe 22 iunie 1941, Gheorghe I. Brătianu a fost mobilizat în cadrul Comandamentului Corpului de Cavalerie, ca translator de limbă germană, În martie 1942 obţine gradul de maior și în perioada iulie - septembrie 1942, participă la luptele din Crimeea.
După 23 august 1944 istoricul a fost considerat adversar al noului regim politic, iar în 1947 autorităţile comuniste i-au fixat domiciliu obligatoriu în locuința sa de pe strada Biserica Popa Chiţu, a fost înlăturat de la catedră și de la conducerea institutului de istorie și i s-au interzis contactele externe.
În noaptea de 5 spre 6 mai 1950, profesorul Gheorghe Brătianu este arestat de Securitate și întemnițat la Sighet, fiind reținut aproape trei ani, fără să fi fost judecat și condamnat.
Într-una din zilele dintre 23 și 27 aprilie 1953 a murit în închisoare, la vârsta de 55 de ani, în condiții încă neclare. Există informații că s-ar fi spânzurat cu un laț făcut dintr-un cearșaf, neputând să mai suporte chinurile la care era supus, dar, după alte surse ar fi fost bătut de un gardian până când a murit.
În 1971 familia a primit acceptul să-l dezgroape din Cimitirul Săracilor din Sighet și să-l reînhumeze în cavoul Brătienilor de la Florica, din județul Argeș.


Comentarii

  1. O viață care a contat prea puțin pentru regimul comunist.. Nu a contat nici că era descendent al unei familii cu renume, așa încât nu înțeleg ipocrizia comuniștilor de-al omagia pe A.I. Cuza.. Nu putem ști cauzele reale ale arestării, poate îndârjirea împotriva puterii care se întărea în Est. Eu una nu mă întreb de ce a murit, mă întreb dacă vreun regim de orice culoare, înțelege cât de important e omul.. O ticăloșie ireparabilă

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp