Treceți la conținutul principal

Romanţa zilelor de ieri: Ion Minulescu și Claudia Millian


Ion Minulescu s-a născut la București pe 6 ianuarie 1881. Întâmplarea a făcut ca tatăl copilului încă nenăscut, Tudor Minulescu, să fi murit cu o săptămână în urmă, chiar de Revelion. La scurt timp după naștere sa, mama s-a mutat la Slatina. Copilul a urmat școala primară și gimnaziul la Pitești și a dat examenul de bacalaureat în 1899 la pensionul particular „Brânză și Arghirescu" din București.

Doi ani mai târziu poetul a plecat la Paris pentru a studia dreptul, dar, intrând în contact cu boema artistică, își schimbă planurile. Renunță la studiile juridice și se concentrează pe activitatea literară. După numai 4 ani se întoarce în țară, iar în 1905 va publica unele fragmente de proză din Jurnalul unui pribeag, în revista Viața nouă.

Un an mai târziu, în 1906, Ion Minulescu începe să publice o parte din versurile ce vor compune Romanțele pentru mai târziu în revista Viața literară a lui Ilarie Chendi.Tot în această perioadă începe prietenia cu Dimitrie Anghel.

Pe 11 aprilie 1914 se căsătorește cu profesoara de desen Claudia Millian, și ea poetă. Cei doi au avut o fiică, pe Mioara Minulescu, artist plastic. În perioada războiului, între  1916 și 1918, soții Minulescu se refugiază la Iași, dar după război cei doi au revenit în București, devenind unul dintre cele mai mondene cupluri ale epocii interbelice.

În anul 1940 poetul a fost inițiat în francmasonerie împreună cu soția sa, Claudia Millian-Minu­lescu. Ea a devenit una dintre puținele femei legate de Marea Loă de Adopţiune Steaua Orientului ce fusese fondată pe 1 martie 1922. Există consemnate numele a 24 de "surori" inițiate în masonerie, printre care prozatoarea Bucura Dumbravă, actrița Agepsina Macri-Eftimiu, care era soția scriitorului Victor Eftimiu, Zoe C. Pallade și Smaranda Maltopol, soția colonelului Mihail Maltopol.

Pe 11 aprilie 1944, chiar în ziua aniversării sale și la aproape o săptămână de la bombardamentele americane asupra Bucureștiului din 4 aprilie, Ion Minulescu, ajuns la vârsta de 63 de ani, a murit la Spitalul Brâncovenesc. Claudia Millian a trăit încă aproape douăzeci de ani, până în 1961, transformând apartamentul în care au trăit împreună într-un mic muzeu care putea fi vizitat cu o programare prealabilă.

În 1991, fiica cuplului, Mioara Minulescu, ajunsă la o vârstă înaintată, a donat Muzeului Literaturii Române casa părinților ei și toate bunurile din ea, inclusiv desenele mamei si manuscrisele tatălui, cu condiția ca aceasta sa fie păstrată ca si cum părinții săi ar locui inca acolo. Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian" se află în București, pe Bulevardul Gheorghe Marinescu nr. 19, în cartierul Cotroceni.



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp