Treceți la conținutul principal

Pavel Kiseleff, trimisul țarului la București


Pavel Kiseleff s-a născut pe 19 ianuarie 1788, la Moscova, într-o veche familie nobiliară rusă, fiind fiul cel mare al administratorului adjunct al arsenalului moscovit al Consiliului de Stat. Copilăria și-a petrecut-o în casa părintească din Moscova și a fost educat acasă, însă, după cum și-a amintit mai târziu, educația nu a fost suficientă. Autodidact, Kiseleff a citit la maturitate lucrările iluminiștilor francezi  autorii antici, cărți de istoriae și economie politică, filosofie și artă.

Tânărul a fost înrolat cadet la arhivele din Moscova ale Ministerului Afacerilor Externe, iar în 1806 a fost transferat la regimentul de cavalerie. Prima campanie la care a participat a fost Războiul celei de-a Patra Coaliții, iar când a revenit la Sankt Petersburg a fost numit ordonanța reginei Louise a Prusiei și a regelui Frederic Wilhelm al III-lea în timpul șederii lor în Sankt Petersburg.
În timpul Bătăliei de la Borodino Kiseleff a comandat prima escadrilă a regimentului, participând la 26 de lupte ale războiului din 1812 și campaniilor din 1813-1815. Imediat după Borodino, tânărul ofițer a fost numit adjutant al generalului Mihail Miloradovici și a intrat în atenția țarului Alexandru I, căruia îi plăceau rapoartele lui și modul de aînfățișa cursul evenimentelor.
În aprilie 1814 Kiseleff a fost numit aghiotantul lui Alexandru I, iar un an mai târziu, în 1815 la fost trimisul țarului la Berlin, la logodna Marele Duce Nicolae Pavlovici al Rusiei cu prințesa Charlotte a Prusiei.

În 1819 a fost numit Șeful Statului Major al Armatei a 2-a și a început misiunea de reformare a armatei, inclusiv atenuarea și condamnarea pedepselor corporale.

În 1817, Kiseleff a întâlnit-o pe fiica cea mai mare a contesei Potocka, Sofia, și a devenit interesat de ea, deși contesa Potocki credea că fiica ei ar trebuit să se căsătorească cu unul din verii săi. Totuși, tinerii se logodesc în februarie 1821, iar pe 25 august 1821, la Odessa, se căsătoresc.  
O lovitură grea pentru cuplu a fost moartea singurul lor fiu, Vladimir, când copilul de-abia împlinise doi ani. Sofia nu a mai putut avea copii, iar acest lucru a șubrezit relațiile dintre ei. Începând cu 1829, când Sofia a plecat la Paris și decide să rămână în Franța, cuplul a trăit separat, dar divorțul nu a fost pronunțat niciodată. 

Aflat în misiune în Moldova, în perioada 1829-1834, Kiseleff a întâlnit-o pe Alexandra Alexeievna Balian, fiica Zoei Văcărescu Bagration. După ce el s-a mutat la Sankt Petersburg, Alexandra l-a însoțit. Cei doi au avut șase copii, dar dintre ei doar patru au supraviețuit micii copilării: doi băieți și două fete: Vladimir, Constantin, Alexandra și Elena, care au fost adoptați de unchiul Alexandrei, boierul Iacovache Prejbeanu, pentru că generalul Kiseleff nu a putut să-i recunoască oficial. Elena s-a măritat cu genealogistul Ștefan Greceanu, iar Alexandra s-a căsătorit cu scriitorul Alexandru Odobescu.

Între 1829 și 1834 Kiseleff a condus administrația militară rusească a Țării Românești, apoi a fost președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești în timpul administrației militare ruse. Gen
eralul a contribuit la reorganizarea administrativă a celor două principate și la întocmirea Regulamentelor Organice, primele Constituții din istoria celor două principate române.
După moartea țarului Nicolae I al Rusiei, succesorul lui, Alexandru al II-lea al Rusiei, l-au trimis în 1855 pe Pavel Kisseleff la Paris ca ministru plenipotențiar, calitatea din care, în perioada 1856-1862, a sprijinit Unirea Principatelor Române. Generalul a rămas în diplomație și nu s-a mai întors niciodată în Rusia. Kiseleff a murit la Paris pe 26 noiembrie 1872, la vârsta de 84 de ani, și a fost înmormântat la Mănăstirea Donskoi din Moscova.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...