Treceți la conținutul principal

Pavel Kiseleff, trimisul țarului la București


Pavel Kiseleff s-a născut pe 19 ianuarie 1788, la Moscova, într-o veche familie nobiliară rusă, fiind fiul cel mare al administratorului adjunct al arsenalului moscovit al Consiliului de Stat. Copilăria și-a petrecut-o în casa părintească din Moscova și a fost educat acasă, însă, după cum și-a amintit mai târziu, educația nu a fost suficientă. Autodidact, Kiseleff a citit la maturitate lucrările iluminiștilor francezi  autorii antici, cărți de istoriae și economie politică, filosofie și artă.

Tânărul a fost înrolat cadet la arhivele din Moscova ale Ministerului Afacerilor Externe, iar în 1806 a fost transferat la regimentul de cavalerie. Prima campanie la care a participat a fost Războiul celei de-a Patra Coaliții, iar când a revenit la Sankt Petersburg a fost numit ordonanța reginei Louise a Prusiei și a regelui Frederic Wilhelm al III-lea în timpul șederii lor în Sankt Petersburg.
În timpul Bătăliei de la Borodino Kiseleff a comandat prima escadrilă a regimentului, participând la 26 de lupte ale războiului din 1812 și campaniilor din 1813-1815. Imediat după Borodino, tânărul ofițer a fost numit adjutant al generalului Mihail Miloradovici și a intrat în atenția țarului Alexandru I, căruia îi plăceau rapoartele lui și modul de aînfățișa cursul evenimentelor.
În aprilie 1814 Kiseleff a fost numit aghiotantul lui Alexandru I, iar un an mai târziu, în 1815 la fost trimisul țarului la Berlin, la logodna Marele Duce Nicolae Pavlovici al Rusiei cu prințesa Charlotte a Prusiei.

În 1819 a fost numit Șeful Statului Major al Armatei a 2-a și a început misiunea de reformare a armatei, inclusiv atenuarea și condamnarea pedepselor corporale.

În 1817, Kiseleff a întâlnit-o pe fiica cea mai mare a contesei Potocka, Sofia, și a devenit interesat de ea, deși contesa Potocki credea că fiica ei ar trebuit să se căsătorească cu unul din verii săi. Totuși, tinerii se logodesc în februarie 1821, iar pe 25 august 1821, la Odessa, se căsătoresc.  
O lovitură grea pentru cuplu a fost moartea singurul lor fiu, Vladimir, când copilul de-abia împlinise doi ani. Sofia nu a mai putut avea copii, iar acest lucru a șubrezit relațiile dintre ei. Începând cu 1829, când Sofia a plecat la Paris și decide să rămână în Franța, cuplul a trăit separat, dar divorțul nu a fost pronunțat niciodată. 

Aflat în misiune în Moldova, în perioada 1829-1834, Kiseleff a întâlnit-o pe Alexandra Alexeievna Balian, fiica Zoei Văcărescu Bagration. După ce el s-a mutat la Sankt Petersburg, Alexandra l-a însoțit. Cei doi au avut șase copii, dar dintre ei doar patru au supraviețuit micii copilării: doi băieți și două fete: Vladimir, Constantin, Alexandra și Elena, care au fost adoptați de unchiul Alexandrei, boierul Iacovache Prejbeanu, pentru că generalul Kiseleff nu a putut să-i recunoască oficial. Elena s-a măritat cu genealogistul Ștefan Greceanu, iar Alexandra s-a căsătorit cu scriitorul Alexandru Odobescu.

Între 1829 și 1834 Kiseleff a condus administrația militară rusească a Țării Românești, apoi a fost președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești în timpul administrației militare ruse. Gen
eralul a contribuit la reorganizarea administrativă a celor două principate și la întocmirea Regulamentelor Organice, primele Constituții din istoria celor două principate române.
După moartea țarului Nicolae I al Rusiei, succesorul lui, Alexandru al II-lea al Rusiei, l-au trimis în 1855 pe Pavel Kisseleff la Paris ca ministru plenipotențiar, calitatea din care, în perioada 1856-1862, a sprijinit Unirea Principatelor Române. Generalul a rămas în diplomație și nu s-a mai întors niciodată în Rusia. Kiseleff a murit la Paris pe 26 noiembrie 1872, la vârsta de 84 de ani, și a fost înmormântat la Mănăstirea Donskoi din Moscova.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp