
După ce Paul și-a revenit, a luat copiii. însă aceștia continuau să-și petreacă vacanțele de vară la Serghei și Elisabeta care nu aveau urmași, dar își iubeau nespus nepoțeii.

În 1902 tatăl Mariei și al Lui Dmitri, Marele Duce Paul Alexandrovici, s-a căsătorit cu Olga Valerianovna Paley, dar mariajul nu fost aprobat de Țarul Nicolae al II-lea, astfel că Paul a fost exilat, iar copiii plasați în custodia unchiului Serghei și a mătușii Elisabeta.
Maria a avut o relație încordată cu mătușa, pe care o considera rece și distantă, dar a fost, totuși, singura mamă pe care a cunoscut-o. În 1905, când unchiul Serghei a fost ucis de o bombă în timpul Revoluției, copiii au mai trecut printr-o spaimă: se temeau că vor fi trimiși să locuiască în exil cu tatăl natural, dar acesta nu a vrut să-i ia din grija Elisabetei.

Cuplul nou căsătorit s-a mutat în Suedia și Maria a născut singur lor fiu, Lennart. Inițial fericită, căsnicia s-a destrămat când Marea Ducesă a descoperit restricțiile de la curtea Suediei și temperamentul rece, timid și nepăsător al prințului Vilhelm. Cei doi au divorțat în 1914, iar Maria și-a lăsat fiul în custodia tatălui, fiind crescut de bunica paternă.
Marea Ducesă s-a întors în Rusia, unde a reluat relațiile cu fratele ei, Dmitri, de care era profund atașată. În timpul Primului Război Mondial a fost asistentă medicală la Pskov, a restabilit legăturile cu tatăl ei, care între timp avea încă trei copii și a reluat relația cu mătușa Elisabeta, cea care o crescuse, vizitând-o regulat la mănăstirea la care aceasta se retrăsese.
Când Maria a aflat că Dmitri a participat la complotul pentru uciderea lui Grigori Rasputin din 17 decembrie 1916, fără să-i spună nimic despre această implicare, a fost îngrozită. În plus, decizia țarului de a-l trimite pe fratele ei pe frontul persic drept pedeapsă, a tulburat-o și mai tare. Decisă să-l salveze, a inițiat o scrisoare, semnată și de alți membri ai familiei imperiale, implorându-l pe Nicolae al II-lea să revină asupra deciziei, dar țarul a refuzat cererea.


Speriați, Maria și cel de-al doilea soț l-au lăsat pe micul Roman Sergheievici în grija bunicilor paterni și au părăsit Rusia, ajungând mai întâi în România, unde stat inițial la un hotel, apoi au fost găzduiți de verișoara primară a Marii Ducese, regina Maria a României, care le-a oferit celor doi exilați un apartament privat în Palatul Cotroceni. După o perioadă scurtă petrecută la București, Maria și Serghei au plecat la Paris, apoi la Londra. În 1919 Maria a primit o scrisoare de la părinții soțului ei prin care era anunțată că micul prinț Roman, care avea doar un an, a murit de o boală intestinală. Cuprinsă de remușcări, Maria nici nu le-a spus prietenilor din Franța că își lăsase bebelușul în Rusia, iar aceștia nu au știut mult timp prin ce nenorocire trecuseră.

Mai târziu, și-a deschis un magazin de textile și broderii numit "Kitmir" la Paris, care a avut un mare succes între doamnele la modă din Franța. Prin fratele ei, Dmitri, Maria a cunoscut-o pe Coco Chanel care a devenit principala clientă a magazinului pentru că achiziționa la prețuri bune broderiile lucrate în atelierul Mariei pentru a le folosi ăn creațiile ei.

În 1941 Marea Ducesă s-a mutat în
Argentina cu intenția de a crea o linie de produse cosmetice împreună cu o prietenă,
contesa Elisabeta de Brunière născută Saroukhanoff, care lucrase pentru Elizabeth Arden în Buenos Aires. Afacerea nu s-a finalizat, dar Maria a rămas în America de Sud, unde a primit, în 1942, vestea morții fratelui ei drag, Dmitri, singura persoană pe care o iubise cu adevărat. După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial s-a reîntors în Europa și a reluat relațiile cu primul ei fiu, Lennart, pe care îl părăsise la foarte puțin timp după naștere.
Maria Pavlovna a murit de pneumonie, la vârsta de 68 de ani, în Germania și a fost înmormântată alături de fratele ei, ducele Dmitri, la o biserică din Mainau.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti