Treceți la conținutul principal

AUDREY, FRUMUSEȚEA ȘI ELEGANȚA UNEI PRINȚESE

Audrey Hepburn s-a născut pe 4 mai 1929 la Ixelles, în regiunea Bruxelles în Belgia, fiind unicul copil al englezului Joseph Victor Anthony Ruston și al celei de-a doua soții a acestuia, baronesa Ella van Heemstra, care provenea dintr-o familie aristocrată olandeză, tatăl său fiind guvernator în Surinami.
În 1935 părinții divorțează, iar Audrey urmează o școală de fete din Kent, în Anglia. În 1939 se mută împreună cu mama sa la Arnhem, în Olanda, unde Audrey urmează Conservatorul.
La sfârșitul războiului, face cursuri de balet la Amsterdam, iar din 1948 se mută la Londra. Aici lucrează ca model pentru diverși creatori de modă, apoi descoperă actoria.
Joacă într-o serie de spectacole muzicale și are mai multe roluri secundare în filme britanice. În timpul unei filmări, i se oferă un rol principal într-un spectacol de pe Broadway, iar ajinsă aici se face repede remarcată.
Prima sa producție hollywoodiană este filmul "Vacanță la Roma" în 1953, în care îl are partener pe Gregory Peck. Delicata Audrey câștigă Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Calea succesului îi este deschisă. Urmează "Mic dejun la Tiffany" și "My Fair Lady".
Audrey se căsătorește în 1954 cu actorul Mel Ferrer, in Elveția și își continuă impreună planurile artistice. Mariajul lor este unul fericit, dar Hepburn se confruntă, în încercarea de a deveni mamă, cu două avorturi spontane, unul în martie 1955 și altul în 1959, după ce a căzut de pe cal în timpul filmărilor pentru The Unforgiven.
Când a rămas însărcinată pentru a treia oară, a decis să renunțe pentru un an la muncă pentru a preveni un alt avort. Primul ei fiu, Sean Hepburn Ferrer, s-a născut pe 17 iulie 1960.
După 1967, după divorțul de actorul Mel Ferrer cu care fusese căsătorită timp de 14 ani, nu mai joacă în nicio producție importantă.
Se căsătorește pe 18 ianuarie 1969 cu psihiatrul italian Andrea Dotti pe care îl cunoscuse într-o croazieră pe Mediterana și cei doi se stabilesc în Elveția.
Fiul lor, Luca Dotti, s-a născut la 8 februarie 1970. În timp ce era însărcinată cu Luca, Hepburn a fost foarte atentă, odihnindu-se și protejându-se pe toată durata sarcinii. Și-ar fi dorit să aibă un al treilea copil, dar, din păcate, a urmat un alt avort spontan, în 1974.
Căsnicia Dotti-Hepburn a durat treisprezece ani și s-a încheiat de drept în 1982, deși relația nu mai funcționa de ceva timp, iar cei doi se separaseră în fapt.
Începând din 1980 și până la finalul zilelor, Audrey Hepburn a avut o relație cu actorul olandez Robert Wolders. În 1989, spunea că acești nouă ani de conviețuire cu Wolders sunt cei mai fericiți ani ai vieții ei și se considera căsătorită cu el.
Audrey Hepburn a fost ambasadoare UNICEF, iar în ultimii săi ani a călătorit în numeroase țări pentru a ajuta și a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele copiilor defavorizați.
În septembrie 1992, după revenirea dintr-o călătorie în Somalia, Hepburn a început să acuze dureri abdominale. O laparoscopie efectuată la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles la începutul lunii noiembrie a relevat o formă rară de cancer intestinal și actrița a fost imediat operată. După intervenția chirurgicală, a început chimioterapia.
Audrey și familia ei s-au întors acasă, în Elveția, pentru a sărbători ultimul ei Crăciun la Tolochenaz si aici și-a petrecut ultimele zile.
În seara zilei de 20 ianuarie 1993, Audrey Hepburn a murit în somn. Gregory Peck a intrat imediat in camera mortuară și a recitat poemul ei preferat, "Love Unding" de Rabindranath Tagore.
Audrey Hepburn este considerată și astăzi un model de frumusețe, stil și eleganță. Rochia neagră Givenchy din filmul "Mic dejun la Tiffany" a fost vândută în 2006 cu peste 462.000 de lire, al doilea preț, ca valoare, plătit vreodată pentru o rochie dintr-un film, după cea a lui Marilyn Monroe din filmul The Seven Year Itch, care s-a vândut cu 4,6 milioane de dolari în iunie 2011.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...