Printul nebun Sef el Din si sotia sa din Turcia |
Regele Fuad, tatal noului rege, a avut un cumnat, si el print al Egiptului, care era unchiul actualului rege Farouk si a carui soarta a fost extrem de aspra. Crescut in stilul caracteristic al Orientului, tânarul print a dovedit, inca din copilarie, gusturi bizare. Organiza lupte sangeroase intre cocosi, iar invingatorul capata medalii ce se atribuiau in mod obisnuit oamenilor.
Regele Farouk al Egiptului |
Regele Fuad si prima sa sotie, printesa Shivakiar |
Dupa ce si-a ispasit doi ani din pedeapsa, avându-se in vedere rangul lui nobiliar, a fost gratiat si exilat in Anglia, in Sussex, unde a fost internat intr-o casa de nebuni. In 1926, socrul printului, un anume Furudum Pasa, a reusit sa-l rapeasca cu complicitatea gardienilor si sa-l duca cu avionul la Paris. De la Paris, Furudum Pasa a reusit sa ajunga cu ginerele sau pe malurile Bosforului. Aici au incercar sa obtina pentru printul nebun cetatenia turca.
Regele Fuad |
Printesa Shivakiar Ibrahim a facut pentru a doua oara apel lafostul sau sot,
Regele Fuad, rugandu-l sa nu recunoasca actul de casatorie al fratelui ei. In 1936, Regele Fuad a declarat nula casatoria printului Sef el Din.
Intre timp, starea lui se agrava din ce in ce mai tare. Devenise de o cruzime periculoasa pentru cei din jurul sau, astfel ca, spre a se preintâmpina o nenorocire, armele de foc aflate in palatul printului erau incarcate cu cartuse oarbe. In primele saptamâni ale anului 1937, starea printului a devenit critica, iar in 18 noiembrie, acelasi an, a murit, se spune, in chinuri groaznice. Banuindu-se ca la mijloc este vorba despre o crima, s-a ordonat imediat autopsia. Guvernul egiptean, nefiind multumit cu primele rezultate, a cerut o a doua autopsie, trimitând 24 de medici spre a asista la aceasta operatic. Dar concluziile au indepartat suspiciunea unei morti violente, iar ramasitele pamântesti ale printului au fost inmormântate in Turcia. Pentru scurta vreme, insa, caci, in urma ordinului noului rege al Egiptului, Farouk, trupul neinsufletit a fost deshumat, readus in Egipt si ingropat cu toate onorurile la Cairo.
Shivakiar Ibrahim, sora printului nebun |
Dar a mai aparut un pretendent la mostenire. Casatoria contractata in Turcia, in anul 1935, de catre printul Sef el Din, desi considerata ilegala de catre statul egiptean, a adus-o in carti pe sotia turcoaica a printului. Intre Turcia si Egipt se incheiase un tratat special, prin care se stabilise ca printtul Sef el Din este supus egiptean. Sotia printului decedat a sustinut ca in acest tratat nu se pomenea nirnic despre casatoria ei cu printul nebun, astfel ca, din acest punct de vedere, ea se afla sub regimul legilor turcesti. Or, aceste legi nu prevad nicio clauza de nulitate a contractului de casatorie incheiat de printul Sel el Din. Procesul s-a dezbatut in fata tribunalului din Cairo si a fost extrem de interesant, având in vedere faima celor implicati, dar si suma fabuloasa care era disputata. Sentintele de la Cairo au exclus-o definitiv pe pretendenta la mostenire la drepturile care le-a cerut, iar averea printului nebun a fost impartita doar intre membrii familiei egiptene.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti