Treceți la conținutul principal

Ion Luca Caragiale, aproape singur pe ultimul drum

Vestea morții lui Ion Luca Caragiale, transmisă de la Berlin, prin telegrame laconice, a produs printre prietenii de la București consternare, pentru că nimeni nu se aștepta la un sfârșit așa de rapid. Se știa că dramaturgul e bolnav, o tuse rebelă îl chinuia de câteva luni, dar era încă tânăr. Pe 9 iunie 1912, când a murit, dramaturgul avea 60 de ani împliniți. Unii dintre prietenii săi primiseră cu câteva zile înainte scrisori de la maestru, alții se pregăteau să-l viziteze la Berlin.
Artiștii de la Teatrul Național, oamenii de litere, gazetarii, cunoscuți și necunoscuți discutau despre moartea timpurie a lui Caragiale. Mulți n-au vrut să creadă până când la Teatrul Național și la clubul conservator democrat nu s-a arborat doliul.
Take Ionescu, șeful Partidului Conservator, este înștiințat chiar de soția dramaturgului printr-o telegrama laconică - "Caragiale a murit!" Durerea a cuprins întreaga suflare românească. Aceeași impresie tristă a produs moartea lui Caragiale și la Palatul Regal. Regele Carol I trimite condoleanțe și flori. La fel procedează și Regina Elisabeta.
Imediat prietenii lui cei mai apropiați - Vlahuță, Delavrancea, Dobrogeanu-Gherea și Ioan Bacalbașa, directorul general al Teatrului Național, pleacă la Berlin să coordoneze aducerea în țară a rămășițelor marelui scriitor. Corpul nu poate fi adus însă imediat în România pentru că trebuie îndeplinite formalități diplomatice, iar ministrul plenipotențiar al României în capitala Germaniei e pe punctul de a pleca în concediu. Acesta îi telegrafiază soției marelui dispărut: "Amânați transferarea rămășițelor defunctului dvs soț, fiind nevoit să plec în concediu".
În această situație, coșciugul este transportat de familie si de prieteni la cimitirul berlinez Schonenberg, în așteptarea terminării concediilor diplomatice.
Timpul trece, însă, și corpul defunctului nu mai este transportat în țară. Prin gazete se cere, în mod repetat, îndeplinirea formalităților diplomatice, iar lumea devine nerăbdătoare. 
În cele din urmă, pe 18 noiembrie 1912 se răspândește fulgerător vestea ca rămășițele pământești ale maestrului au sosit la București.
Nimeni, însă, nici guvernul, nici prietenii, nu fuseseră pregătiți pentru eveniment. Prin ziare apare zvonul că vagonul mortuar a rătăcit două săptămâni pe liniile austriece, ajungând în țară fără hârtiile neces
are, rătăcite si ele, ba chiar că vagonul rătăcise întâi în Ardeal. Funcționarii unei stații de tren, neștiind ce se află în vagonul sosit fără acte, l-ar fi deschis și ar fi dat peste rămășițele marelui Caragiale. Familia, întrebată daca zvonul este veridic, a dezmințit odiseea tristă a vagonului mortuar.
În ziua de duminică, 19 noiembrie, când trebuia să fie transportat coșciugul la Biserica Sf Gheorghe, peronul era pustiu. E aproape ora 5. Sosesc, în sfârșit, câțiva ziariști, apoi vreo doi admiratori ai marelui dispărut, în prezența cărora sicriul e coborât din vagon și transportat la carul morutar. 
Tristul și singularul convoi pornește, dar pe drum gazetarii și admiratorii se retrag pentru că începuse să plouă. În urma carului funebru  pășește încet și trist, cu fruntea descoperită, cu ochii înecați în lacrimi, un singur om - actorul Iancu Brezeanu!
Înmormântarea are loc la Bellu, joi, 23 noiembrie 1912. Funeraliile sunt impunătoare, toată intelectualitatea bucureșteană e prezentă. Au venit scriitori, actori, gazetari, oameni politici și admiratori. Nu lipsesc școlarii, studenții și militarii. Ceremonia e sobră și rece. Țin discursuri Take Ionescu, Barbu Delavrancea, Mihail Sadoveanu, Alexandru Davilla.
Ion Luca Caragiale e coborât pentru veșnicie în pământ!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp

Leagănul Sfânta Ecaterina, ultima casă a prințesei Ecaterina Olimpia Georgeta, fetița răpită de tatăl său, așezământ creat și finanțat de familia Cantacuzino pentru alinarea suferințelor orfanilor

În 1897 a luat ființă Societatea de asistenţă socială Leagănul Sf. Ecaterina care avea să se îngrijească de înființarea un institut pentru creșterea copiilor  sărmani nou născuți. Fondat din inițiativă privată, Leagănul Sfânta Ecaterina primea în creștere copiii părinților sărmani, copiii rămași fără mamă, dar și tinerele necăsătorite, devenite mame, pentru a-și crește aici copiii și a evita astfel riscul de a-i înstrăina, singura condiție pusă acestora fiind să alăpteze și un nou născut orfan. Din comitetul fondator făceau parte Ecaterina Cantacuzino, care era președinta societății, Teodora Văcărescu, Irina Cantacuzino și doctorul Toma Ionescu. Medicul așezământului era Mihail Mirinescu, iar primăria Capitalei a donat terenul de lângă Arcul de Triumf 20.000 de metri pătrați pe care s-au clădit, în timp, șapte pa vilioane. Societatea a fost înființată din inițiativa Irinei, care a încercat, prin ajutorul pe care îl dădea copiilor orfani, să-și aline suferința provocată de pierderea uni