Treceți la conținutul principal

Ion Luca Caragiale, aproape singur pe ultimul drum

Vestea morții lui Ion Luca Caragiale, transmisă de la Berlin, prin telegrame laconice, a produs printre prietenii de la București consternare, pentru că nimeni nu se aștepta la un sfârșit așa de rapid. Se știa că dramaturgul e bolnav, o tuse rebelă îl chinuia de câteva luni, dar era încă tânăr. Pe 9 iunie 1912, când a murit, dramaturgul avea 60 de ani împliniți. Unii dintre prietenii săi primiseră cu câteva zile înainte scrisori de la maestru, alții se pregăteau să-l viziteze la Berlin.
Artiștii de la Teatrul Național, oamenii de litere, gazetarii, cunoscuți și necunoscuți discutau despre moartea timpurie a lui Caragiale. Mulți n-au vrut să creadă până când la Teatrul Național și la clubul conservator democrat nu s-a arborat doliul.
Take Ionescu, șeful Partidului Conservator, este înștiințat chiar de soția dramaturgului printr-o telegrama laconică - "Caragiale a murit!" Durerea a cuprins întreaga suflare românească. Aceeași impresie tristă a produs moartea lui Caragiale și la Palatul Regal. Regele Carol I trimite condoleanțe și flori. La fel procedează și Regina Elisabeta.
Imediat prietenii lui cei mai apropiați - Vlahuță, Delavrancea, Dobrogeanu-Gherea și Ioan Bacalbașa, directorul general al Teatrului Național, pleacă la Berlin să coordoneze aducerea în țară a rămășițelor marelui scriitor. Corpul nu poate fi adus însă imediat în România pentru că trebuie îndeplinite formalități diplomatice, iar ministrul plenipotențiar al României în capitala Germaniei e pe punctul de a pleca în concediu. Acesta îi telegrafiază soției marelui dispărut: "Amânați transferarea rămășițelor defunctului dvs soț, fiind nevoit să plec în concediu".
În această situație, coșciugul este transportat de familie si de prieteni la cimitirul berlinez Schonenberg, în așteptarea terminării concediilor diplomatice.
Timpul trece, însă, și corpul defunctului nu mai este transportat în țară. Prin gazete se cere, în mod repetat, îndeplinirea formalităților diplomatice, iar lumea devine nerăbdătoare. 
În cele din urmă, pe 18 noiembrie 1912 se răspândește fulgerător vestea ca rămășițele pământești ale maestrului au sosit la București.
Nimeni, însă, nici guvernul, nici prietenii, nu fuseseră pregătiți pentru eveniment. Prin ziare apare zvonul că vagonul mortuar a rătăcit două săptămâni pe liniile austriece, ajungând în țară fără hârtiile neces
are, rătăcite si ele, ba chiar că vagonul rătăcise întâi în Ardeal. Funcționarii unei stații de tren, neștiind ce se află în vagonul sosit fără acte, l-ar fi deschis și ar fi dat peste rămășițele marelui Caragiale. Familia, întrebată daca zvonul este veridic, a dezmințit odiseea tristă a vagonului mortuar.
În ziua de duminică, 19 noiembrie, când trebuia să fie transportat coșciugul la Biserica Sf Gheorghe, peronul era pustiu. E aproape ora 5. Sosesc, în sfârșit, câțiva ziariști, apoi vreo doi admiratori ai marelui dispărut, în prezența cărora sicriul e coborât din vagon și transportat la carul morutar. 
Tristul și singularul convoi pornește, dar pe drum gazetarii și admiratorii se retrag pentru că începuse să plouă. În urma carului funebru  pășește încet și trist, cu fruntea descoperită, cu ochii înecați în lacrimi, un singur om - actorul Iancu Brezeanu!
Înmormântarea are loc la Bellu, joi, 23 noiembrie 1912. Funeraliile sunt impunătoare, toată intelectualitatea bucureșteană e prezentă. Au venit scriitori, actori, gazetari, oameni politici și admiratori. Nu lipsesc școlarii, studenții și militarii. Ceremonia e sobră și rece. Țin discursuri Take Ionescu, Barbu Delavrancea, Mihail Sadoveanu, Alexandru Davilla.
Ion Luca Caragiale e coborât pentru veșnicie în pământ!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo