Treceți la conținutul principal

Furtul Lordului Elgin: Marea dispută dintre Anglia și Grecia - frizele Parthenonului de la British Museum


Thomas Bruce, al VII-lea conte de Elgin și al XI-lea conte de Kincardine s-a născut pe 20 iulie 1766 în Broomhall, Fife, fiind al doilea fiu al lui Charles Bruce și al sotiei sale, Martha Whyte. A intrat în armată în Garda a 3-a scoțiană, iar în 1791 a fost numit ministru pentru Austria, apoi a fost ministru la Bruxelles și emisar extraordinar în Prusia. Dar numele său a rămas în istorie din cauza misiunii controversate de ambasador britanic pe care o va avea în Imperiul Otoman între 1799 și 1803.
Ajuns la post, contele Elgin, acționând la sfatul lui Sir William Hamilton, a contractat serviciile unui pictor și arheolog din Napoli, Giovanni Battista Lusieri care, însoțit de o echipă de sculptori, a ajuns la Atena în vara anului 1800.  
Artiștii au fost angajați în principal pentru realizarea unor desene și apoi reparații ale monumentelor antice, autoritățile oferindu-le facilități foarte limitate. Ulterior, Lordul Elgin a afirmat că, la mijlocul verii lui 1801, a primit un firman de la Înalta Poartă, care le-a permis angajaților săi nu numai să fixeze schele în jurul Parthenonul pentru a repara sculptura ornamentală și figurile deteriorate, dar și “pentru a scoate orice bucăți de piatră cu inscripții vechi sau figurile deteriorate”.
Acest firman nu a fost însă găsit în arhivele otomane, iar veridicitatea sa este contestată. Echipa angajată de Elgin a desfăcut mai mult de jumătate din metopele care înfățișau lupta zeilor cu titanii, lupta dintre lapiți și centauri și luptele atenienilor cu amazoanele, sculpturi și frize. Ulterior s-a afirmat că îndepărtarea efectivă a marmurilor antice din Atena nu a făcut parte din planul inițial al lui Elgin, cert este că în posesia diplomatului au intrat porțiuni din friză, metopele și sculpturi frontale ale Parthenonului, dar și elemente din templul Atenei Nike și alte diferite antichități din Attica.

O parte din colecția Elgin a fost pregătită pentru îmbarcarea în Anglia în 1803, când mandatul de ambasador al acestuia s-a încheiat. Dar pictorul Lusieri a rămas în continuare în Imperiul Otoman și s-a ocupat de completarea colecției britanicului până în 1812, trimițând alte optzeci de piese în Anglia.
Lordul Elgin a vândut, în 1816, colecția sa personală către British Museum pentru 35.000 de lire sterline, deși costurile pe care le-a avut pentru plata angajaților și transport depășeau 75.000 de lire.
Faptele diplomatului britanic au fost considerate încă din epoca în care acesta trăia drept acte de vandalism. Și astăzi sunt considerate ilegale și imorale, deși mai există englezi care susțin că Elgin nu a făcut nimic rău. Totuși, sondajele arată faptul că, inclusiv în Regatul Unit, majoritatea oamenilor susțin revenirea marmurilor antice la Atena.
Marţi, guvernul britanic a iniţiat discuțiile privind o posibilă restituire în Grecia a sculpturilor Parthenonului, ca parte a acordului cu Uniunea Europeană în era post-Brexit, dar British Museum refuză categoric, spunând că aceste aspecte țin de responsabilitatea juridică a muzeului, nu de Brexit.
Disputa dintre Marea Britanie și Grecia a devenit şi mai tensionată după ce Uniunea Europeană a adăugat cererea de returnare a artefactelor culturale furate de Lordul Elgin în 1803 la proiectul unui mandat de negociere.
Luna trecută, ministrul grec al culturii spunea că autorităţile de la Atena își vor intensifica campania pentru întoarcerea comorilor Parthenonului de la Londra, așteptând sprijinul Europei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...