Treceți la conținutul principal

MOARTEA SUSPECTĂ A ISABELLEI DE MEDICI


TÂNĂRA A MURIT ÎN TIMP CE ÎȘI SPĂLA PĂRUL

Isabella Romola de Medici s-a născut pe 31 august 1542 la Florența și a fost fiica lui Cosimo I de Medici, Mare Duce de Toscana, și a Eleonorei de Toledo. Fetița și frații ei au primit o educație umanistă la Palazzo Vecchio, apoi la villa Castello de către profesori particulari.
Tatăl Isabellei a aranjat logodna fiicei sale cu Paolo Giordano I Orsini, când Isabella avea 11 ani, pentru a consolida relațiile cu familia Orsini, băiatul fiind moștenitorul Ducatului de Bracciano, în sudul Toscanei. Tatăl ei consideră această legătură necesară pentru a asigura granița de sud a Toscanei. Cei doi s-au căsătorit în anul 1558, într-o ceremonie semi-privată, la Villa de Castello, iar tânărul Paolo a părăsit Florența a doua zi.
Cosimo a decis să o țină lângă el pe Isabella, împreună cu zestrea ei de 50.000 de florentini, oferindu-i însă fetei o libertate mare și control asupra propriilor ei afaceri, lucru mai puțin obișnuit pentru femeile epocii.
După moartea mamei sale, Isabella a acționat ca o primă doamnă a Florenței, fiind foarte preocupată de politică.
Mariajul cu Paolo a fost unul nefericit, mai ales pentru că cei doi tineri nu au avut timp să se cunoască, dar și pentru că firea ei independentă îl enerva pe soțul autoritar. Isabella a suferit mai multe pierderi de sarcină și nu a putut face nici un copil până la vârsta de 20 de ani.
În 1571, s-a născut prima ei fiică, Francesca Eleonora, iar în 1572 s-a născut băiatul, Virginio, care avea să moștenească ducatul Bracciano.
În epocă au circulat multe zvonuri cu privire la relația Isabellei cu Troilo Orsini, vărul lui Paolo Giordano, care fusese lăsat în Florența pentru a avea grijă de ea, cât timp Paolo se ocupa de serviciile militare.
Pe 16 iulie 1576 Isabella a murit subit la Villa Medici, în Cerreto Guidi. Potrivit fratelui ei, Francesco de Medici, moartea fetei a avut loc în timp ce își spăla părul de dimineață și ar fi fost găsită de soț, Paolo Giordano.
Versiunea oficială a evenimentelor nu a fost crezută, ambasadorul din Ferrara, Ercole Cortile, a obținut chiar informații că Isabella a fost strangulată în mijlocul zilei de soțul ei, în prezența mai multor servitori.
Moartea subită a Isabellei era cea de-a doua de acest tip în familia Medici, după ce verișoara Isabellei, Leonora, murise într-un accident similar în urmă cu cinci zile. Cei mai mulți istorici cred că Paolo a ucis-o pe Isabella, după ce a descoperit că aceasta îl înșela cu Troilo sau că Paolo a acționat chiar la ordinele fratelui ei, Francesco de' Medici.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...