Treceți la conținutul principal

MOARTEA SUSPECTĂ A ISABELLEI DE MEDICI


TÂNĂRA A MURIT ÎN TIMP CE ÎȘI SPĂLA PĂRUL

Isabella Romola de Medici s-a născut pe 31 august 1542 la Florența și a fost fiica lui Cosimo I de Medici, Mare Duce de Toscana, și a Eleonorei de Toledo. Fetița și frații ei au primit o educație umanistă la Palazzo Vecchio, apoi la villa Castello de către profesori particulari.
Tatăl Isabellei a aranjat logodna fiicei sale cu Paolo Giordano I Orsini, când Isabella avea 11 ani, pentru a consolida relațiile cu familia Orsini, băiatul fiind moștenitorul Ducatului de Bracciano, în sudul Toscanei. Tatăl ei consideră această legătură necesară pentru a asigura granița de sud a Toscanei. Cei doi s-au căsătorit în anul 1558, într-o ceremonie semi-privată, la Villa de Castello, iar tânărul Paolo a părăsit Florența a doua zi.
Cosimo a decis să o țină lângă el pe Isabella, împreună cu zestrea ei de 50.000 de florentini, oferindu-i însă fetei o libertate mare și control asupra propriilor ei afaceri, lucru mai puțin obișnuit pentru femeile epocii.
După moartea mamei sale, Isabella a acționat ca o primă doamnă a Florenței, fiind foarte preocupată de politică.
Mariajul cu Paolo a fost unul nefericit, mai ales pentru că cei doi tineri nu au avut timp să se cunoască, dar și pentru că firea ei independentă îl enerva pe soțul autoritar. Isabella a suferit mai multe pierderi de sarcină și nu a putut face nici un copil până la vârsta de 20 de ani.
În 1571, s-a născut prima ei fiică, Francesca Eleonora, iar în 1572 s-a născut băiatul, Virginio, care avea să moștenească ducatul Bracciano.
În epocă au circulat multe zvonuri cu privire la relația Isabellei cu Troilo Orsini, vărul lui Paolo Giordano, care fusese lăsat în Florența pentru a avea grijă de ea, cât timp Paolo se ocupa de serviciile militare.
Pe 16 iulie 1576 Isabella a murit subit la Villa Medici, în Cerreto Guidi. Potrivit fratelui ei, Francesco de Medici, moartea fetei a avut loc în timp ce își spăla părul de dimineață și ar fi fost găsită de soț, Paolo Giordano.
Versiunea oficială a evenimentelor nu a fost crezută, ambasadorul din Ferrara, Ercole Cortile, a obținut chiar informații că Isabella a fost strangulată în mijlocul zilei de soțul ei, în prezența mai multor servitori.
Moartea subită a Isabellei era cea de-a doua de acest tip în familia Medici, după ce verișoara Isabellei, Leonora, murise într-un accident similar în urmă cu cinci zile. Cei mai mulți istorici cred că Paolo a ucis-o pe Isabella, după ce a descoperit că aceasta îl înșela cu Troilo sau că Paolo a acționat chiar la ordinele fratelui ei, Francesco de' Medici.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp...

Leagănul Sfânta Ecaterina, ultima casă a prințesei Ecaterina Olimpia Georgeta, fetița răpită de tatăl său, așezământ creat și finanțat de familia Cantacuzino pentru alinarea suferințelor orfanilor

În 1897 a luat ființă Societatea de asistenţă socială Leagănul Sf. Ecaterina care avea să se îngrijească de înființarea un institut pentru creșterea copiilor  sărmani nou născuți. Fondat din inițiativă privată, Leagănul Sfânta Ecaterina primea în creștere copiii părinților sărmani, copiii rămași fără mamă, dar și tinerele necăsătorite, devenite mame, pentru a-și crește aici copiii și a evita astfel riscul de a-i înstrăina, singura condiție pusă acestora fiind să alăpteze și un nou născut orfan. Din comitetul fondator făceau parte Ecaterina Cantacuzino, care era președinta societății, Teodora Văcărescu, Irina Cantacuzino și doctorul Toma Ionescu. Medicul așezământului era Mihail Mirinescu, iar primăria Capitalei a donat terenul de lângă Arcul de Triumf 20.000 de metri pătrați pe care s-au clădit, în timp, șapte pa vilioane. Societatea a fost înființată din inițiativa Irinei, care a încercat, prin ajutorul pe care îl dădea copiilor orfani, să-și aline suferința provocată de pierderea...