Treceți la conținutul principal

Moștenirea arhitectului elvețian Louis Blanc la București


Louis Blanc s-a născut pe 31 decembrie 1860 la Puplinge, cantonul Geneva, în Elveția, fiind fiul lui Christian şi Louise Blanc


Tânărul şi-a început studiile la Şcoala Politehnică din Zurich, pe care a frecventat-o între 1877-1879, în aceeași perioadă în care studia aici și arhitectul român Ion Mincu. Louis Blanc a urmat apoi Ecole des Beaux-Arts din Paris. De-a lungul celor patru ani petrecuţi în școala franceză a primit cinci medalii de 10. A absolvit şcoala pe 26 decembrie 1883, în aceeaşi sesiune şi cu acelaşi proiect ca şi Mincu: un orfelinat pentru un mare oraş de provincie. Examenul său de diplomă a fost prezidat de arhitectul Questel şi s-a desfăşurat în prezenţa unor personalităţi însemnate ale breslei. Tânărul elveţian a lucrat în atelierele a doi arhitecţi cunoscuţi: Laisne şi Leon Ginain.
 
Profesorul Leon Ginain avea deja legături cu arta românească. La 10 ani după ce tânărul elvețian termină studiile la Paris, proiectul Palatului Poştelor din Bucureşti, unde astăzi se află sediul Muzeului Naţional de Istorie, ce a fost realizat de către Alexandru Săvulescu, avea să fie examinat şi aprobat de către doi arhitecţi francezi, Guadet, profesorul care îl avusese elev pe Ion Mincu, şi Ginain, profesorul lui Louis Blanc.

Tânărul elvețian s-a numărat printre arhitecţii străini care s-au stabilit în România, a trăit aici aproape două decenii, s-a căsătorit și a avut moștenitori. Din prima căsătorie, cu Elena Sutzu, s-a născut o fată, Madeleine.
Printre cele mai importante clădiri proiectate de el la București se află Institutul de Bacteriologie Victor Babeș, Casa Ion Lahovary de pe Calea Dorobanților, Casa Nicolae Filipescu, Palatul Ministerului Agriculturii și Domeniilor, actualul sediu al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Casa Take Ionescu, Palatul H. Spayer și Palatul Facultății de Medicină.
Pe 17 mai 1894 arhitectul ajuns la vârsta de 33 de ani s-a căsătorit cu Irina Berindei, o tânără de 22 ani, fiica generalului Anton Berindei şi a Mariei Brăiloiu, verișoara arhitectului Ion D. Berindei, cu care Louis Blanc era prieten, mariajul fiind încheiat de Nicolae Filipescu, pe atunci primar al Capitalei, căruia arhitectul îi proiectase casa. Martori au fost personalităţi marcante: inginerul Scarlat Vâmav, profesor la Şcoala de Poduri şi Şosele, arhitectul Andre Lecomte du Nouy, Titu Maiorescu şi fratele soţiei sale, Al. C. Brăiloiu. Cuplul a avut au avut două fete: pe Colette, născută în 1898 și decedată la Sinaia, în 1972, unde a avut domiciliu obligatoriu în timpul regimului comunist şi pe Marie-Louise. Colette a fost căsătorită cu juristul Gheorghe Polizu-Micşuneşti, jurist, și el deţinut politic în timpul represiunii comuniste, conform cercetărilor realizate de istoricul Mihai Sorin Rădulescu.

Arhitectul Louis Blanc a murit pe 26 aprilie 1903, la vârsta de 42 de ani, în casa sa din strada Mercur nr. 122. După moartea soţului ei, Irina Berindei Blanc s-a recăsătorit cu Ion Procopiu, preşedinte al Sindicatului Ziariştilor și a devenit doamnă de onoare a Reginei Maria. Avea un salon literar şi muzical pe care îl frecventau Ion Marin Sadoveanu, Victor Eftimiu, Sorbul, Camil Petrescu și a ţinut un jurnal inedit care a fost publicat în 2016 de Editura Polirom: "Pagini de jurnal 1891 - 1950", tradus din limba franceză de doamna Georgeta Filitti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-