Treceți la conținutul principal

Flaubert/ Madame Bovary: scriitorul judecat pentru obscenitate și dispreț față de moralitate

Gustave Flaubert s-a născut pe 12 decembrie 1821 la Rouen, în spitalul unde tatăl lui era chirurg. Mama scriitorului, Anne-Justine-Caroline Fleuriot, era de origine normandă, fiică de medic și a fost persoana cea mai apropiată de Gustave pe tot parcursul vieții sale.
Achille Flaubert, fratele mai mare cu nouă ani al lui Gustave, a fost și el medic, dar relațiile dintre cei doi au fost destul de reci. Caroline Flaubert, sora scriitorului, mai tânără decât el cu trei ani, s-a măritat în 1845 cu Émile Homard, iar moartea ei, survenită la nașterea unei fetițe, care va fi crescută de Gustave și de mama copiilor Flaubert, i-a provocat scriitorului o imensă tristețe.
În februarie 1832 Gustave a intrat ca extern la liceul din Rouen, dar volumul de materii predate și cerințele de învățare mecanică nu sunt deloc pe placul adolescentului.
În 1840, tânărul a plecat la Paris pentru a studia dreptul, dar nu i-a plăcut orașul. În această perioadă îl cunoaște pe Victor Hugo. Spre sfârșitul anului 1840, a călătorit în Pirinei și Corsica, iar în 1846, după un atac de epilepsie, a părăsit Parisul și a abandonat studiul dreptului.
Din 1846 până în 1854, Flaubert a avut o relație cu poeta Louise Colet, dar după ce a părăsit Parisul, s-a întors la Croisset, lângă Sena, aproape de Rouen, și a locuit acolo tot restul vieții, abandonându-și iubirea. Potrivit biografului său, Émile Faguet, relația sa cu Louise Colet a fost singura sa dragoste serioasă.
Împreună cu vechiul său prieten Maxime Du Camp, scriitorul a călătorit în Bretania în 1846, iar în 1849–1850 a plecat într-o lungă călătorie în Orientul Mijlociu, vizitând Grecia și Egipt. La Beirut a contractat sifilis. A petrecut cinci săptămâni la Istanbul în 1850 și a vizitat Cartagina în 1858. Flaubert a fost foarte deschis cu privire la activitățile sexuale pe care le-a avut cu diverse prostituate, relații pe care le-a descris în scrierile despre călătoriile sale.
Scriitorul a început romanul Madame Bovery în 1851 și a lucrat la el timp de cinci ani, până în 1856. Textul este publicat inițial în Revue de Paris sub forma de foileton, iar în februarie 1857, managerul revistei, Léon Laurent-Pichat, tipograful și Gustave Flaubert însuși sunt judecați pentru „obscenitate, dispreț față de moralitatea publică și religie”.
Apărat de avocatul Jules Senard, în ciuda rechizitoriului procurorului Ernest Pinard, Gustave Flaubert este acuzat pentru „realismul vulgar și adesea șocant al portretizării personajelor”, dar este în cele din urmă este achitat datorită susținătorilor săi din cercurile artistice și politice, notorietății familiei sale și pledoariei avocatului. Un sprijin puternic l-a primit de la Victor Hugo care i-a scris: „Sunteți unul dintre acele vârfuri pe care multe loviturile l-au atins, dar niciuna dintre ele nu l-a doborât.”
Ajuns la maturitate, o cunoaște la Trouville pe Elisa Schelesinger, soția unui afacerist, în vârstă de 26 de ani, o femeie cinstită și inocentă, care rămâne pentru restul vieții marea pasiune a scriitorului care nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii.
Anii 1870 au fost o perioadă dificilă pentru Flaubert. Soldații prusaci i-au ocupat casa în timpul războiului din 1870, iar mama sa a murit în 1872. După moartea ei, au apărut problemele financiare și cele de sănătate.
Flaubert a suferit de boli venerice cea mai mare parte a vieții, dar starea sa de sănătatea s-a agravat și a murit la Croisset din cauza unei hemoragii cerebrale în 1880, la vârsta de 58 de ani. Scriitorul fost înmormântat alături de familia sa în cimitirul din Rouen.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu