Treceți la conținutul principal

Lulu, prima iubită a regelui Mihai


https://www.facebook.com/DosareSecrete/Lulu Malaxa, fiica marelui, dar controversatului industriaş interbelic Nicolae Malaxa a fost prima iubită a prinţului Mihai. Se întâmpla la sfârşitul anilor '30. Presa străină scria cu simpatie, în iulie 1939, despre idila dintre cei doi tineri (Mihai nu împlinise încă 18 ani) şi sublinia că povestea de amor este încurajată de Carol al doilea. Cei doi tineri erau descrişi admirativ de cotidianul The Palm Beach Report: el, inalt si blond, iar ea, subtirica, brunetă, cu un splendid profil de grecoaică fac un cuplu atât de contrastant... Lulu si Mihai s-au întâlnit prima dată într-o staţiune de pe litoral, în 1938, apoi au fost văzuţi de mai multe ori jucând tenis, înotând sau călărind în Bucureşti. Erau, practic, nedespărţiţi, călătoreau împreună, iar relaţia lor era supravegheată din umbră de regele Carol al doilea. Acum ştim şi motivul pentru care regele aproba această relaţie. Tatăl fetei, Nicolae Malaxa, s-a îmbogăţit şi datorită sprijinului masiv acordat de guvern sub formă de credite şi comenzi de stat. Guvernul i-a acordat credite de stat, iar apoi îi cumpăra producţia, asigurându-i profituri substanţiale. Practic au fost ani în care 98 la sută din producţie era livrată către stat, profiturile obţinute atingând rate între 300 şi 1000 la sută.
Comenzile de stat se datorau bunelor relaţii menţinute de industriaş cu Casa Regală în timpul domniei lui Carol al II-lea, iar o parte din profituri se întorceau la rege sub formă de donaţii şi acţiuni.
Constantin Argetoianu spunea că Nicolae Malaxa şi-a "constituit un fond de rulment al corupţiei". Argetoianu îl citează pe Nicolae Malaxa care, în momentul în care i-a înmânat regelui Carol al II-lea o servietă cu 100 milioane de lei, ar fi declarat: „Majestate, industria grea vă este profund recunoscătoare pentru tot ce aţi făcut şi vă rugăm să primiţi această sută de milioane de lei ca o modestă contribuţie pentru operele de asistenţă ale Palatului”.
Povestea dintre tinerii Lulu şi Mihai se încheie după abdicarea lui Carol al doilea în vara anului 1940. Şi inginerul Malaxa are de suferit: în mai 1941 este acuzat de colaborare cu legionarii şi îi sunt confiscate uzinele. După război câştigă simpatia regimului comunist pentru că fusese persecutat de regimul lui Antonescu şi astfel reuşeşte să transfere sute de milioane de dolari în bănci americane.
Lulu Malaxa (Irina) se căsătoreşte în 1946 cu George Emil Palade şi, în acelaşi an, emigrează în Statele Unite. Tânărul cuplu a avut doi copii - Georgia Palade Von Dusen si Philip Palade.
După naţionalizarea din iunie 1948 lui Nicoale Malaxa îi sunt confiscate toate proprietăţile şi devine angajat în propria sa fabrică. În acelaşi an merge într-o delegaţie comercială la Viena şi, ajuns aici, refuză să se mai întoarcă în România comunistă. Emigrează apoi în Statele Unite şi se stabileşte la New York.
În ţară este acuzat în contumacie de colaborare cu Garda de Fier şi condamnat la moarte pentru crime de război. Malaxa cere drept de rezidenţă permanentă în Statele Unite ale Americii. După descoperirea trecutului său politic este acuzat public de colaborare cu Garda de Fier, iar autorităţile americane încearcă să-l deporteze. Fără succes; Nicolae Malaxa a murit în 1965, în New Jersey.
Fiica sa a murit, şi ea, în 1969.
După revoluţie, nepoţii săi au primit de la statul român titluri de peste 310 milioane de dolari la Fondul de Despăgubiri Proprietatea, în schimbul tuturor proprietăţilor confiscate de comunişti celebrului lor bunic. Despăgubirile au fost acordate astfel: 622,5 milioane lei pentru Uzina Faur (fosta uzină Nicolae Malaxa), 384,7 milioane lei pentru Uzina Republica (Uzina de Tuburi şi Oţelării) şi 73,3 milioane lei pentru Combinatul Siderurgic Reşiţa (fostele Uzine şi Domenii de Fier din Reşiţa - UDR).

Comentarii

  1. Vera, foarte interesante articolele tale! Felicitari! Ti-am urmarit si emisiunile Bucurestiul Strict Secret (am toate DVD-urile!) Si pe mine ma pasioneaza Bucurestiul nestiut, de altădată, casele vechi, ziarele de epocă...etc. Incă o data, felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte tare articolele, pacat ca unii plagiaza cu nerusinare fara sa dea sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/Cine-a-fost-prima-iubit-a-Regelui-Mihai-1006487.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-