Treceți la conținutul principal

Fiica lui N. D. Cocea, mostenitoarea unei averi uriase
Gina Manolescu Strunga era o tanara bogata si, in ciuda educatiei primite acasa, in familia ministrului Ion Manolescu Strunga, cam flusturatica. Il mostenea, probabil, pe tatal sau, fost ministru al industriilor, care a fost casatorit, la un moment dat, cu superba Elvira Popescu. Apoi a luat-o de nevasta pe Irina si au avut impreuna o fata, pe Gina. Ion Manolescu Strunga a sfarsit la Sighet, in 1951. Mostenitoarea familiei Strunga s-a casatorit cu criticul Petru Comarnescu, dar, curand dupa nunta, a divortat si i-a facut un copil lui N.D. Cocea, de care era indragostita din adolescenta. Drept e ca N.D. Cocea, cunoscutul gazetar si scriitor tocmai divortase de Florica Mille, cu care fusese casatorit timp de 8 ani si cu care avea o fiica - pe cea care avea sa devina distinsa actrita Dina Cocea. Tanti Cocea, si ea fiica a gazetarului ND Cocea, este nascuta din dragostea acestuia cu Maria Grigorescu. Fiica cuplului Gina Manolescu Strunga - ND Cocea, Ioana Maria Cocea a devenit o cunoscuta sculptorita, iar astazi este mostenitoarea intregii averi lasate in urma de celebrii sai urmasi: familia Manolescu Strunga si familia Cocea. Batrana acum, Ioana Maria Cocea (88 de ani) traieste la Sighisoara, locul in care s-a retras si N.D. Cocea intre 1928 si 1945. Maria Cocea a fost reimproprietarita de statul roman cu mai multe hectare de teren, mosii si conace care au apartinut familie ei. Acum detine 2,6 ha din fosta statiune Strunga, 104 ha de fond forestier si alte 50 de ha de teren arabil, aflate in judetul Iasi, un teren forestier pe domeniul Balc, in suprafata de 113,75 hectare, o casa la Sighisoara si una la Bucuresti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză.
Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de istoria lit…

Soarta celor opt neveste ale țarului Ivan cel Groaznic

Ivan cel Groaznic s-a născut pe 25 august 1530 și a fost fiul mult așteptat al lui Vasili, Marele Cneaz al Moscovei. Pe 25 noiembrie 1533, Marele Cneaz, aflat pe moarte, își dictează testamentul desemnându-l ca succesor la tron pe Ivan, singurul său fiu, care are aproape 3 ani, cu condiția ca până la vârsta de 15 ani să se afle sub tutela mamei, Elena, și a boierilor fideli.
După moartea tatălui, micul Ivan devine Marele Cneaz al Moscovei, dar, după cinci ani, mama lui, regentă a cnezatului, Elena Glinskaia, nu apucă să își ducă regența până la termen pentru că moare otrăvită. Este momentul în care la Moscova izbucnește o luptă crâncenă între boierii care își disputau influența în conducerea cetății. Copilul asistă la momente de cruzime greu de imaginat și învață despre viclenia supușilor. Ajuns la vârsta de 13 ani, devine conștient de autoritatea lui și începe să se răzbune. De exemplu, pe 29 decembrie 1543 dă ordin ca boierul Andrei Suiski să fie sfâșiat de câini de vânătoare înfomet…

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a născut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei. 
Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat. 
S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat la academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent.
După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-a păstrat până a devenit şah. În timpul colegiului militar, tânărul prinț a fost numit inspector al…