Treceți la conținutul principal

Beethoven, Titanul

Ludwig van Beethoven s-a născut pe 16 decembrie 1770 la Bonn, fiind botezat pe 17 decembrie, la o zi după naștere.
Tatăl său era un cântăreț de curte mediocru, cunoscut ca alcoolic. A observat însă talentul muzical al fiului său și a încercat să facă, fără succes, din micul Ludwig un copil-minune, având înn minte modelul lui Mozart.
Copilul Ludwig a început să ia lecții de muzică în jurul vârstei de 10 ani și, cu sprijinul arhiepiscopului Maximilian Franz, pleacă în 1787 într-o călătorie la Viena. Aici ia câteva lecții cu Mozart, dar trebuie să se întoarcă după scurt timp acasă, din cauza îmbolnăvirii și morții mamei sale.
În următorii patru ani tânărul lucrează cu curtea arhiepiscopală și cu orchestra teatrului din Bonn. În această perioadă compune o cantată cu ocazia morții împăratului Iosif al II-lea, fratele arhiepiscopului Maximilian Franz, binefăcătorul său.
În noiembrie 1792 Beethoven pleacă pentru a doua oară la Viena, unde devine elevul lui Joseph Haydn și, mai târziu, al lui Antonio Salieri. Reușește în scurt timp să câștige favorurile aristocrației vieneze prin concerte private și, datorită acestor relații și a contactelor cu casele de editură, care îi publică unele compoziții, reușește să dobândească independență financiară.
În martie 1795 apare în fața publicului vienez pentru primul său concert pentru pian și orchestră. Urmează o serie de concerte la Praga, Dresda, Berlin și Bratislava. Este preioada în care apar primele semne ale scăderii auzului, ceea ce îl face să se izoleze de societate. În celebrul "Testament de la Heiligenstadt" Beethoven se adresează fratelui său, înspăimântat de surzenia sa tot mai accentuată.
Totuși, în această perioadă, Beethoven compune cele trei sonate pentru pian op. 31, simfonia III-a "Eroica", apoi sonata pentru pian op. 57 "Appassionata", concertul pentru vioară și orchestră, simfoniile a V-a (a "Destinului") și a VI-a ("Pastorala").
La sfârșitul anului 1801, a cunoscut-o pe tânăra contesă Julie Giulietta Guicciardi, de care s-a îndrăgostit, dar relația lor nu a putut fi urmată de o căsătorie din cauza diferenței de clasă socială. Ulterior, i-a dedicat Sonata nr. 14, cunoscută acum drept Sonata Lunii.
A urmat o relație cu Josephine Brunsvik după moartea, în 1804, a soțului acesteia, contele Joseph Deym. Compozitorul i-a scris contesei Josephine 15 scrisori de dragoste pasionale, dar, deși sentimentele ambilor erau foarte puternice, Josephine a fost forțată de familia ei să renunțe la această relație.
În anul 1818, Beethoven devine complet surd, singura modalitate de a comunica cu interlocutorii fiind "caietele de conversații", în care aceștia scriau în loc să vorbească. Surditatea nu i-a întrerupt însă creația artistică.
Pe 7 mai 1824 a avut loc la Viena prima audiție a Simfoniei a IX-a. Succesul a fost revoluționar. Beethoven a fost întâmpinat cu cinci salve de aplauze, în timp ce, potrivit etichetei, familia imperială era salutată la intrarea în sală cu doar trei salve.
Simfonia a dezlănțuit un entuziasm delirant în sală, mulți spectatori plângeau. Beethoven, care se afla pe scenă cu fața la orchestră, nu știa nimic din ce se petreceau în spatele său, unde lumea era ridicată în picioare, striga și își agita pălăriile. Una din soliste l-a întors pe Beethoven cu fața la public, putând astfel să vadă reacția impresionantă a oamenilor.
Tot mai bolnav, fiind țintuit la pat încă din decembrie 1826, Beethoven a murit pe 26 martie 1827, la 56 de ani, în urma unei boli de ficat, în timpul unei furtuni teribile. Prietenul său, Anselm Hüttenbrenner, care a fost alături de el, a spus că în momentul morții s-au dezlănțuit o serie de tunete aproape supranaturale. La înmormântarea compozitorului din cimintirul Währinger au luat parte 20.000 de locuitori ai Vienei.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp