Treceți la conținutul principal

Victimele isteriei Black Friday


Black Friday este ziua care deschide sezonul cumparaturilor de Craciun in Statele Unite si este fixata in vinerea din ultima saptamana a lunii noiembrie. Exista surse care noteaza ca prima zi de Black Friday cu acest sens, de shopping la reduceri, a fost marcata in 1932.
Timp de multe secole, adjectivul "negru" a fost folosit pentru a descrie zilele si evenimentele care au produs calamități. Cel mai important eveniment de acest tip în istoria americană a fost Panica din 1869, atunci când speculatorii Jay Gould si James Fisk au profitat de legăturile cu administrația Grant într-o încercare de a da o lovitura pe piața aurului. Când președintele Grant a aflat de această manipulare financiara, a ordonat trezoreriei eliberarea unui supliment urias de aur, care a oprit aparent criza si a determinat scaderea prețurilor cu pana la optsprezece la sută. A fost un moment de cumpana in economia Statelor Unire, pentru ca multe averi au crescut sau au pierit in doar cateva ore. Chiar cumnatul presedintelui Grant, Abel Corbin, si-a ruinat averea in acea zi de Black Friday a anului 1869.
Ceva mai tarziu, la inceputul anilor '50, expresia Black Friday a fost folosita de angajatii care isi inventau o boala aparenta, chiar a doua zi dupa Ziua Recunostintei (zi libera in America), care cade intotdeauna joia, pentru a face o punte de patru zile libere cu tot cu zilele de week-end.
Politia din Philadelphia si Rochester a inceput sa foloseasca termenul pentru a descrie multimile disperate dupa cumparaturi si traficul ingrozitor care le insotea la inceputul sezonului de shopping de Craciun. Se intampla in 1961, cand ziua de Black Friday era cunoscuta in doar cateva din statele Americii.
Expresia s-a raspandit relativ incet, pentru ca de-abia dupa aproape 15 ani a aparut pentru prima data in New York Times, descriind "cea mai aglomerata zi de cumparaturi si trafic" in Philadepphia. In 1985 termenul nu era cunoscut inca in Los Angeles si Cincinnati.
Incepand cu anii '90, febra "Black Friday" a cuprins, insa, intreaga America. Se cumparau milioane de produse de uz caznic, se cheltuiau, aproape fara discernamant, miliarde de dolari.
In 2013, un articol aparut pe Internet a asociat sintagma Black Friday practicii proprietarilor americani de a vinde sclavi, in targuri organizare, nu mult inainte de izbucnirea Razboiului de Secesiune din America. Data fixata ar fi fost prima zi dupa Ziua Recunostintei. Dar aceasta poveste a fost desfiintata cu date istorice, asa ca asocierea a ramas doar o componenta a folclorului urban care insoteste mitul de Blak Friday.
Nu este mit, insa, haosul din cea mai aglomerata zi de cumparaturi. În ciuda încercărilor autoritatilor de a controla mulțimile de cumpărători, sunt raportate, an dupa an, ambuscade in zonele magazinelor mari din SUA care sunt asaltate de mii de cumparatori. Cele mai multe consecinte sunt minore, dar s-a intamplat ca oamenii sa se raneasca grav, sa apara acte de violenta deliberata si, pentru unii clienti, Black Friday chiar sa se transforme in Vinerea Neagra.
In 2008, 2000 de cumparatori asteptau, la ora 5 diminearta, deschiderea unuia dintre magazinele Wal-Mart de pe Stream Valley, New York. Cand s-a apropiat momentul deschiderii magazinului, multimea nervoasa a navalit pe usile market-ului, a rupt usile, iar un angajat de 34 de ani a fost calcat in picioare. Vanzatorul a murit, dar multimea furioasa nu s-a oprit, in ciuda apelurilor repetate ale angajatilor si ale politiei. Busculada nu a putut fi calmata, in ciuda faptului ca au fost ranite si alte persoane, inclusiv o femeie gravida.
În aceeași zi, două persoane au fost împușcate mortal în timpul unei altercații la un Toys 'R' Us in Palm Desert, California. În 2010, o femeie din Wisconsin a fost arestata in fata unui magazin Toys "R" dupa ce a incercat sa intre prin fata multimii de mii de cumparatori care asteptau la rand si a amenintat cu pistolul oamenii care au incercat sa o opreasca.
Un volutar din Georgia a fost injunghiat de un hot care incerca sa fure dintr-un magazin de jucarii, iar o femeie din Indianapolis a fost arestata pentru ca a facut un scandal monstruos intr-un magazin Wal-Mart, certandu-se pentru un produs cu pret diminuat. In 2011, o femeie din Porter Ranch, California, a folosit un spray cu piper penru a-si indeparta concurentii la cumpararea unui Xbox 360 vandut la super-promotie.
In 2012, doi oameni au fost împușcați în fata unui Wal-Mart în Tallahassee, Florida, în timp ce se certau pentru un loc de parcare.
Iar aceste incidente violente nu sunt singurele, ci doar cele mai grave raportate catre politie.
Isteria Black Friday continua.







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp

Leagănul Sfânta Ecaterina, ultima casă a prințesei Ecaterina Olimpia Georgeta, fetița răpită de tatăl său, așezământ creat și finanțat de familia Cantacuzino pentru alinarea suferințelor orfanilor

În 1897 a luat ființă Societatea de asistenţă socială Leagănul Sf. Ecaterina care avea să se îngrijească de înființarea un institut pentru creșterea copiilor  sărmani nou născuți. Fondat din inițiativă privată, Leagănul Sfânta Ecaterina primea în creștere copiii părinților sărmani, copiii rămași fără mamă, dar și tinerele necăsătorite, devenite mame, pentru a-și crește aici copiii și a evita astfel riscul de a-i înstrăina, singura condiție pusă acestora fiind să alăpteze și un nou născut orfan. Din comitetul fondator făceau parte Ecaterina Cantacuzino, care era președinta societății, Teodora Văcărescu, Irina Cantacuzino și doctorul Toma Ionescu. Medicul așezământului era Mihail Mirinescu, iar primăria Capitalei a donat terenul de lângă Arcul de Triumf 20.000 de metri pătrați pe care s-au clădit, în timp, șapte pa vilioane. Societatea a fost înființată din inițiativa Irinei, care a încercat, prin ajutorul pe care îl dădea copiilor orfani, să-și aline suferința provocată de pierderea uni