Printul de Wales, Lordul Cancelar si patru prim-ministri au trecut prin patul celebrei curtezane Harriette Wilson in perioada ei de glorie din Londra inceputului de secol XIX. Nascuta intr-o familie cu 15 copii, cu o situatie materiala relativ modesta - tatal familiei, un elvetian, avea un mic magazin de ceasuri in extrem de luxosul cartier londonez Mayfair, Harriette a suferit destul de mult in primii ani de viata. Ii lipseau, in primul rand, rochiile si palariile pe care le vedea in vitrinele elegante din Mayfair si la care ravnea de cand era o fetita.
Si-a inceput cariera de prostituata la 15 ani, moment in care si-a luat numele Wilson pentru ca numele cu care s-a nascut, Dubouchet i se parea prea greoi pentru englezi. Primul sau iubit celebru a fost William, lord de Craven, un ofiter cu o infatisare delicata si efeminata. Chiar in timpul relatiei cu lordul de Craven, Harriette avea, in paralel, o iubire zbuciumata cu Arthur Wellesley, primul duce de Wellington, recunoscut astazi ca una dintre personalitățile de prima marime pe plan militar din epoca. Eroul de la Waterloo, cum este cunoscut ducele, si-a început cariera militară ca sublocotenent în armata britanică și s-a remarcat în timpul razboaielor napoleoniene avansând până la gradul de general și feldmaresal. El este cel care, in 1815, condus armată britanică in batalia decisiva ce a dus înfrângerea lui Napoleon Bonaparte la Waterloo. Trebuie spus ca Lordul de Wellington a fost de două ori prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1828-1830.
Frumoasa curtezana spera ca celebrii ei amanti o apreciaza nu doar pentru calitatile sexuale, ci si pentru mintea ei si ca se vor ingriji de bunastarea ei pentru multa vreme. Numai ca nu s-a intamplat asa. Barbatii care au vizitat-o in vremea cand era punctul de atractie al Londrei mondene au parasit-o imediat ce a inceput sa imbatraneasca, adica dupa ce a implinit 35 de ani. Ca sa se razbune, dar si ca sa isi gaseasca un mijloc de supravietuire, Hariette a decis sa-si scrie memoriile. Este celebra exclamatia: Tipareste-le si vei fi blestemata! care ii apartine ducelui de Wellington la aflarea teribilei vesti.
Curtezana nu a fost, insa, impresionata de rusinea eroului de la Waterloo care avea sa-si vada reputatia si cariera zdruncinate si a vandut drepturile cartilor ei unei edituri suficient de curajoase care sa le publice. Nu mult dupa acest moment, Harriette a fost nevoita sa plece din tara. Englezii erau revoltati de gestul ei, desi cumparau si citeau cu nesat cartile celebrei metrese.
Femeia s-a stabilit la Paris, unde s-a casatorit si, apoi, a incercat sa faca o cariera in literatura publicand diverse nuvele si poezii. Dar operele ei erau modeste si nu a reusit sa se impuna. Spre sfarsitul vietii, s-a intors la Londra, iar astazi este cunoscuta exclusiv pentru memoriile in care povesteste detalii ale relatiilor sale intime cu celebritatile londoneze ale inceputului de secol XIX.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti