Treceți la conținutul principal

Cum a devenit Cixi împărăteasa Chinei

Împărăteasa văduvă Cixiuna dintre amantele oficiale ale împăratului Xianfeng, a fost cea mai influentă personalitate de la finalul epocii Chinei imperiale.
Yehe Nara - numele pe care femeia l-a purtat înainte de a deveni împărăteasă regentă - s-a născut la Peking, în cartierul Xisi, într-o familie nobilă sărăcită. În 1852, la vârsta de doar 16 ani, s-a înscris la alegerile tradiționale care desemnau noile concubine de la curtea împăratului. După ce sunt parcurse toate probele - pentru că aspirantele sunt obligate să treacă prin controale severe (juriul solicita verificarea stării sănătății, a originii, a educației și a compatibilității horoscopului cu cel al împăratului), rămân în competiție doar 60 de candidate din familii nobile manciuriene. 
Decizia finală asupra câștigătoarei postului revenea, conform tradiției, văduvei ultimului împărat. Yehe Nara este desemnată câștigătoare și  este primită la curtea împăratului Xianfeng ca amantă de gradul 4, poziție numită Gui Ren (persoană onorată).
Ajunsă la curte, în Orașul Interzis, un fel de casă de bătrâni în care trăiau sute de concubine bătrâne și văduve ale foștilor împărați, Yehe Nara începe să regrete decizia de a se înscrie în competiție. Orice îngrijitoare de la curtea imperială avea mai multe șanse de a avea o viață fericită și împlinită decât ea. Angajatele obișnuite se puteau căsători, și contra unei sume de bani, puteau părăsi Orașul Interzius. 
Concubinele imperiale trebuiau, însă, să pregătească pentru rolul de la curte. Astfel că a învațat scrierile chineză și manciuriană, a fost înscrisă la academia imperială unde a studiat textele clasice, pictura și poezia. În plus, a reușit să creeze și să întrețină relații bune cu văduva fostului împărat și cu soția împăratului în funcție.
Yehe Nara reușește să ajungă concubina favorită a împăratului Xianfeng. Împăratul este impresionat de inteligența și talentul tinerei concubine pentru politică. Deși Yehe Nara începe prin prin simpla ierarhizare a misiunilor împăratului, în foarte scurt timp aceasta primește misiuni mult mai importante decât celelalte concubine ale bătrânului împărat. Când acesta descoperă talentul ei pentru politică, îi permite, din ce în ce mai des, să ia parte la ședințele oficiale.  Prinții conservatori, miniștri și funcționarii sunt indignați de faptul că o femeie se amestecă în treburile lor. 
Așa se face că anturajul împăratului încearcă să o înlăture din preajma lui, dar acesta, aflând, decide să o ridice pe Gui Ren la gradul de Bin, mai exact concubină de gradul 3. Nu după mult timp, apare anunțul public că Yehe Nara este însărcinată. Marele triumf vine pe 27 aprilie 1856 - Yehe Nara dă naștere singurului fiu al împăratului.
Se spune despre Împăratul Xianfeng că avea un apetit sexual neobișnuit, că iubea opera și alcoolul, că fuma opium și devenea adesea violent cu cei din jurul său.
Cixi a rămas în istorie ca și o persoană crudă, ambițioasă și brutală. Se pare că a dat dovadă de mult curaj prin intervenția ei pe lângă împăratul aflat pe patul de moarte pentru impunerea fiului lor ca urmaș la tron, sub regența ei și a soției împăratului, dejucând intrigile celorlați nobili de la curtea imperială. Când fiul lor, împăratul Tongzhi a murit, tot Cixi a condus manevrele pentru impunerea noului împărat.  familia imperială a fost de acord cu alegerea ei.
Zaitian, un nepot al împărătesei Cixi, a fost numit moștenitor și succesor al unchiului său, împăratul Xianfeng, deși avea vârsta de doar patru ani. Copilul a fost adoptat de împărăteasa văduvă Cixi ca fiu al ei, iar ea a rămas regentă sub numele de "Sfânta Împărăteasă Mamă".
Cum Cixi avea de multă vreme probleme de sănătate, a fost nevoită să renunțe la regență. Între timp, eunicii imperiali au abuzat adesea de influența lor asupra băiatului-împărat..
În 1887, împăratul Guangxu ar fi fost destul de mare pentru a începe să domnească în nume propriu. Cu toate acestea, în anul anterior, mai mulți curteni, printre care Prințul Chun și Weng Tonghe, i-au cerut împărăteasei văduve să-și amâne retragerea de la regență. În februarie 1889, în pregătire pentru retragerea împărătesei Cixi, Guangxu a fost căsătorit. Ca nouă împărăteasă Cixi a ales-o pe o nepoată a ei, verișoara lui Guangxu, Jingfen, care a devenit împărăteasa Longyu. Tot ea a selectat două concubine, surori, care să devină consoartele Jin și Zhen. În săptămâna următoare după nuntă, Cixi s-a retras de la regență.
Imaginea de femeie crudă, însetată de putere, și cu înclinații sexuale perverse a fost creată de propaganda britanică. George Morrison, corespondentul englez la Peking al ziarului Londoner Times a descris-o pe Cixi "un monstru și asasin mișel". 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...