Treceți la conținutul principal

Unicat: Primul autograf al Regelui Mihai

Regele Mihai la lucru

https://www.facebook.com/DosareSecrete/


Un popor intreg, cu ochii inlacrimati de bucurie si de nadejdi nemarturisite, urmareste fiecare zi si fiecare clipa din viata Copilului Rege, care, spre fericirea tuturor, voinic si cuminte, creste in intelepciunea educatiei pe care i-o da insasi Augusta Sa Mama, A. S. Principesa Elena.

Din când in când, ziarele si revistele romanesti, ca si publicatiile straine, povestesc câte ceva din viata de copil si de rege a Majestatii Sale. Pentru milioane de români, Micul Rege nu era o simpla Majestate la care priveau din departarea protocolului. Era parte din sufletul, din sangele si din credinta poporului. Era «al nostru», al tuturor, deasupra tronurilor si a protocoalelor. De aceea entuziasmul oamenilor nu cunoastea margini când Micul Rege saluta militareste sau când cineva povestea din intamplarile celui ce mai tarziu va conduce destinele tarii.

Primul autograf al Regelui Mihai
Am reprodus aici primul autograf al Majestatii Sale Regelui Mihai I. Este un autograf istoric readus in atentia publicului prima data dupa 1929, cand a fost tiparit in Ilustratiunea Romana.

APRECIERI REGALE
Intr-una din zile, Alteta Sa Principesa Mama invitase la un ceai, la Palat, pe toate reprezentantele societatilor feministe din oras. La acest ceai, lua parte si M. S. Regele Mihai. In timpul convorbirii, câteva doamne, adresându-se M. S. Regelui, i-au spus ca, in viitor, ele vor fi ministrii si generalii sai. Regele le-a ascultat cu atentie. Doamnele, dornice de un raspuns grabnic, l-au intrebat: Majestatea Voastra ce doriti sa facem acum? Ar trebui sa mearga la casele lor sa faca budinca, raspunse micul rege, serios, adresându-se mamei sale. Intreaga asistenta a gustat cu multa placere deliciul acestui raspuns neasteptat.

CINE ARE GRIJA DE COPIII FARA MAMA?

Intr-o zi, M. S. Regele intra in biroul doamnei de onoare pe cand aceasta telefona, din inalt ordin, unui doctor, sa instaleze intr-un sanatoriu pe o biata femeie nenorocita, bolnava de tuberculoza, al carei copil fusese dus la leagan. Regele urmari cu atentie intreaga convorbire, iar la sfarsit se adresa doamnei de onoare: La ce leagan ai dus copilul? Si cine are sa aiba grija de copil, daca mama lui e bolnava? Crezi ca o sä se faca repede bine mama lui? De ce i-a dat mama mea bani? E adevarat ca nu avea ce mânca?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp