Treceți la conținutul principal

MISTINGUETT, cea mai bine platita femeie din show-biz

Mistinguett by Nadar
Fiica a unui muncitor zilier si a unei croitorese, Jeanne Bourgeois s-a nascut pe 3 aprilie 1875, in Ile de France. Familia ei a fost nevoita sa se mute la Soisy-sous-Montmorency, unde Jeanne si-a petrecut copilaria. Visa sa devina celebra si sa cante, dar isi petrece adolescenta vanzand flori intr-un restaurant din oras. 
Picioarele ei, asigurate pentru 500.000 de franci

La doar 10 ani termina cursurile de teatru si canto si isi incepe cariera de entartainer. Intr-o zi, in trenul spre Paris, oras unde lua lectii de violina, il intalneste pe Saint Michel, regizorul sectiei de revista de la Casino de Paris. Acesta i-a oferit primul contract si a botezat-o, pe rand, Miss Helyett, Miss Tinguette, Mistinguette si, in sfarsit, Mistinguett. A jucat apoi la Folies Bergère, Moulin Rouge și Eldorado, a evoluat in filme mute si in musicaluri.

SI-A ASIGURAT PICIOARELE PENTRU 500000 DE FRANCI

În 1916 înregistrează “Mon Homme”, piesa ce avea să îi aducă faima de cântăreață, iar în 1919 devine prima femeie din lume care își asigură picioarele. Suma a fost uriasa -  500.000 de franci, un record absolut pentru vremea respectivă. Nu s-a maritat niciodata, dar a avut un fiu, Léopoldo João de Lima e Silva, impreuna cu diplomatul brazilian Leopoldo de Lima e Silva (mort in 1931). Dupa moartea brazilianului, Mistinguett traieste o intensa poveste de dragoste cu Maurice Chevalier, cu 13 ani mai tanar decat ea. Se pare ca, impreuna cu Chevalier, l-a denuntat la politie, in 1940, pe cantaretul Charles Trenet. Motivul? E homosexual si pedofil.

TREND-SETTER IN MODA PARIZIANA

Se spunea, in anii '20, ca oricare dintre casele de moda pariziene voia sa-si lanseze un nou tip de rochie, un alt model de palarie, i se adresa artistei. Era de ajuns ca ea accepte sa apara cu rochia intr-un film sau sa poarte acea palarie la curse ori intr-un restaurant pentru ca, a doua zi, toate parizienele bogate sa comande aceeasi rochie, aceeasi palarie, iar casa de moda sa realizeze beneficii imense.  In ciuda faptului ca este o femeie bogata, frumoasa si celebra, Mistinguett este cunoscuta in epoca pentru modestia ei, dar, mai ales, pentru ca prefera roluri in filme cu subiecte extrase din viata tavernelor pariziene, acolo unde patima se dezlantuie in forma cea mai brutala.

In timpul unui turneu in Statele Unite, Mistinguette este intrebata de Time Magazine cum isi explica popularitatea. Raspunsul ei a fost: E doar magnetism.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp