Treceți la conținutul principal

Amanta lui Franz Joseph


Katharina Schratt avea 27 de ani cand l-a intalnit pe imparatul Franz Joseph. Era celebra, admirata si adulata de mii de barbati. Vienezii o chemasera de la Hoftheter din Berlin, unde facea sali pline, sa joace pe scena Teatrului National din Viena. 

AMANTA IMPERIALA 

Cand imparatul a primit vizita tarului Alexandru al III-lea al Rusiei, in 1880, a vrut sa-i ofere acestuia cel mai impresionant spectacol de teatru vienez. Si a invitat-o pe Katharina sa joace pentru tar. Curand, intre cei doi s-a infiripat o idila care a durat pana la finalul vietii imparatului. Katharina ii gatea ea insasi strictului Franz Joseph si, mai ales, ii oferea atentia si gingasia pe care rasfatata imparateasa Sisi i le refuza. Martori ai epocii spun chiar ca Sisi a incurajat relatia dintre cei doi. Se vorbea chiar ca cei trei au luat de mai multe ori masa impreuna, prilej de nenumarate barfe la curtea imperiala. 
Katharina era mai mult seducatoare decat frumoasa, in comparatie cu Sisi era considerata chiar uratica, dar extrem de inteligenta si rafinata. Cand imparateasa a murit injunghiata, in 1898, Katharina i-a fost alaturi deja varstnicului imparat. 
A primit de la el un conac in apropierea Palatului Shonbrun si un palat cu trei etaje pe Karstner Strasse, chiar vis-a-vis de opera. Imparatul ii platea excentricei actrite inclusiv datoriile pe care aceasta le facea la pasionantele jocuri de noroc. 

ALUNGATA DE LA CAPATAIUL BOLNAVULUI
Cu 23 de ani mai varstnic, imparatul a murit in noiembrie 1916, in urma unei duble pneumonii. Femeia a venit la patul bolnavului, dar a fost alungata de cea mai tanara dintre fiicele acestuia, Marie Valerie. Imperiul Austro-Ungar s-a destramat doi ani mai tarziu, iar viata de dupa razboi nu a mai fost atat de buna cu Katharina. Rasfatata pretentiosului public vienez si a imparatului si-a petrecut batranetea in saracie. Pierduse aproape tot ce avea si fusese abandonata de prieteni. Actrita a trait pana in 1940, iar in ultimii ani ai vietii a devenit profund religioasa. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo