Treceți la conținutul principal

Scurta domnie a lui Vlad cel Tânăr, decapitat din ordinul boierilor Craioveşti şi înmormântat la necropola Mănăstirii Dealu

Vlad cel Tânăr s-a născut în 1488 şi a fost fiul domnitorului Vlad Călugărul, cel care a condus Țara Românească între anii 1482 și 1495 și a celei de-a doua sa soții, Maria, care s-a călugărit sub numele de Eupraxia.
Devenind domn în februarie 1510, la vârsta de 22 de ani, Vlad cel Tânăr a încercat să își consolideze relațiile cu regatul maghiar, punându-se sub suzeranitatea lui Vladislav al II-lea Jagiello.
Conştient că nu poate rezista fără a avea şi sprijin intern, domnitorul a încercat să se apropie de puternica familie a Craioveștilor care, însă, îl pregătea pe Neagoe Basarab pentru a deveni domn al Ţării Româneşti. Boierii Craioveşti aveau o forţă economică şi, implicit, politică extrem de mare încă din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, deţinând 132 de sate și moșii, iar domnii aflați în scaun nu se puteau menține în funcţie fără a face înţelegeri cu această dinastie de vechi boieri.
Chiar la începutul domniei lui Vlăduţ, în Ţara Românească s-a tipărit Octoihul, cea de-a doua carte a spaţiului românesc, operă a strădaniei ieromonahului Macarie. Valorosul volum de 200 de pagini se află astăzi în colecţia de carte românească veche a Bibliotecii Academiei Române.
Iniţial bune, relațiile dintre domnul Vlad cel Tânăr și puternica familie a Craioveştilor se înrăutățesc spre sfârșitul primului an al domniei, iar aceștia din urmă trec Dunărea și solicită sprijinul armat al lui Mehmet Beg Mihaloglu, paşa otoman, care provenea dintr-o familie de români turciţi, invocând că domnitorul ar intenţiona să îl aresteze şi să îl execute pe Neagoe, protejatul lor.
În ianuarie 1512, trupele otomane invadează Țara Românească îndreptându-se spre București. voievodul Vlad le iese în întâmpinare, și, povesteşte stolnicul Constantin Cantacuzino, "s-au bătut la Văcărești, den jos de București, și bătându-l, l-au prins viu și i-au tăiat pașa capul, supt un păr în București[...]".După unele versiuni, cel ce l-a decapitat pe Vlad cel Tânăr a fost chiar viitorul voievod, Neagoe, tânărul crescut şi educat în casa lui Pârvu Craiovescu.
Trupul domnului ucis a fost înmormântat cu fast la necropola domnească de la Mănăstirea Dealu, ctitorită de Radu cel Mare şi terminată în timpul domniei lui Vlad. Neagoe Basarab a fost cel care a condus convoiul funerar şi, conform mărturiilor, a regretat acest episod tragic toată viața sa.
Domnitorul Vlad cel Tânăr se căsătorise, înainte de 1508, cu doamna Anca, cu care a avut doi copii: Vlad, numit după numele său, născut chiar în 1508, rămas în istorie sub numele Vlad Înecatul (i s-a spus astfel pentru că în 1932, în timp ce era domn al Ţării Româneşti, s-a îmbătat şi a intrat călare în Lacul Snagov, murind înecat atât el, cât şi animalul nevinovat), domn al Țării Românești între iunie 1530 şi septembrie 1532, şi Dragoşina, o fiică despre care nu s-au păstrat multe informaţii.
Vlad cel Tânăr a avut și un fiu nelegitim, pe Radu Vlad Dragomir, care a uzurpat pentru o lună, în toamna anului 1521, tronul domnesc pe care se afla copilul Teodosie, fiul lui Neagoe Basarab, însă a fost înlăturat în scurtă vreme, Teodosie redevenind domn datorită ajutorului otoman pe care îl solicitase mama sa, Despina Miliţa, a cărei poveste fascinantă o voi spune într-o altă postare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...