Treceți la conținutul principal

Păunica și Constantin Hagi Popp, familia care a construit comerțul modern în Țările Române

Constantin Hagi Popp
In secolul al XV-lea se platea 1 la 30 pentru marfurile turcesti sau care veneau prin Turcia, ca piperul, șofranul, orezul, lămâile, smochinele, săpunul, stafidele, anasonul, tămâia, bumbacul si alte marfuri aduse pe Dunare. Intre articolele extrem de căutate care se transportau in Ardeal de negustorii greci ere piperul. Din productia Moldovei se exportau vite, fructe, vin si fân. De la turci se aduceau untdelemn, cafea, orez si migdale. Exporturile se faceau aproape exclusiv de catre armeni, evrei, sași și unguri.
Paunica (Paunita) Hagi Popp
Abatele Mably, in tratatul despre drepturile statelor europene, vorbeste despre articolele importate din Levant de catre negustorii care le aduceau in Tarile Române, și anume: mătase, păr de capră și de cămilă, bumbac, ceară, ceai, cafea, curmale si toate articolele de coloniale.
In cursul unui an, de la 1 noiembrie 1778 pana la 31 octombrie 1779 s-au importat de Țările Române în Ardeal mărfuri în valoare de 4 - 500.000 de taleri și s-au exportat din Țările Române în Ardeal mărfuri de 60 - 70.000 de taleri.
Preturile alimentelor de consum larg  importate erau relativ mici, astfel o oca de cafea costa 2 lei si 10 parale, 2 ocale de orez costau 16 parale, o oca de icre de morun - 30 de parale, iar o oca de untdelemn, tot 30 de parale.
Targ din Ardeal
Unul dintre cei mai avuti negustori din epoca primelor afaceri serioase a fost Constantin Hagi Popp un grec de origine aromana, ai carui parinti au facut parte din valul de negustori levantini de la inceputul secolului al XVIII-lea si care a preluat toate micile afaceri cu marfuri din zona Sibiului. Magazinul sau principal a fost amplasat pe strada principala, acolo unde se afla astazi Hotelul Imparatul Romanilor.
Zenovie Hagi Popp
Sibianul Constantin Hagi Popp poate fi considerat astazi, fara sa gresim, primul om de afaceri serios de pe teritoriul Țărilor Române. Arhiva Casei Comerciale Hagi Pop, compusă din 362 de mape, 143.797 documente şi 410 registre, descoperita de Nicolae Iorga, arata cat de atent isi nota negustorul absolut toate tranzactiile pe care le facea.
Casa Constantin Hagi Popp din Sibiu a avut numerosi clienti in rândurile negustorilor şi boierimii din Muntenia si Moldova. Bacanul avea agenţi permanenţi la Vâlcea - pe negustorii Nicoliţă Iovipali şi Antonie Nicolantin - care au atras, la rândul lor, alţi negustori din târgurile şi oraşele Olteniei, construind o adevarata retea comerciala.Gospodăriile ţărăneşti din Vâlcea furnizau pentru casele de negoţ din Sibiu mari cantităţi de lână, piei de oaie şi capră, blănuri de animale sălbatice.
Despre celebrul negustor sibian Constantin Hagi Popp Nicolae Iorga scrie ca era ginerele lui Hagi Patru, om de pamant din tara aceea, care si-a facut ucenicia in pravalia socrului sau. A fost un om muncitor, de o cinste exemplara, ceea ce i-a facilitat ascensiunea in cercurile cele mai inalte din Sibiu. Bine cunoscut si om de incredere la toti comandantii corpului de armata imperiala de la Sibiu, care il informau cu stirile politice si sociale ale timpului, ii cunostea si le castigase increderea celor mai mari boieri din tara, de la fratii Manolache si Nicolae Brâncoveanu pana la boiernașul cel mai mic din Oltenia. Avea legaturi de prietenie cu toti agentii, mai ales ai Austriei, din țară. Norocos cu afacerile sale comerciale, Constantin Hagi Popp a fost norocos si in relatiile de fa
milie. Numai sănătatea șubredă a fiului sau, Constandin, pe care voia sa-l lase urmas la conducerea prăvăliilor sale, i-a provocat neliniste. Păunica (sau Păunița, după alte surse), soția lui Constantin Hagi Popp, o femeie aprigă și extrem de practică, a continuat afacerile sotului chiar si dupa ce acesta in murit, in 1809. Tot in 1809 Păunica l-a pierdut si pe bolnaviciosul sau fiu, Constandin, care avea doar 19 ani cand a murit.
Dar casa de comert a lui Constantin Hagi Popp din Sibiu, cu sucursale la Craiova si Viena, a continuat sa funcționeze sub supravegherea văduvei Păunica si sub conducerea omului de încredere Stan Popovici si a celuilalt fiu al Păunicăi, Zenovie Hagi Constantin Popp.




Comentarii

  1. Dans la Revue Mercure historique et politique de l´année 1788
    en avril, en langue espagnole, nous avons l´information suivante, d´après les lettres écrites à Sibiu, à l´époque la ville s´appellait Hermannstadt, par le lieutenant général Fabris, Costantino Popp était en plus de commerçant, interprète impérial, au service de l´armée autrichienne.tps://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=ucm.5326176460;view=1up;seq=313

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci beaucoup pour cette information.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu