Treceți la conținutul principal

Cum a devenit Cixi împărăteasa Chinei

Împărăteasa văduvă Cixiuna dintre amantele oficiale ale împăratului Xianfeng, a fost cea mai influentă personalitate de la finalul epocii Chinei imperiale.
Yehe Nara - numele pe care femeia l-a purtat înainte de a deveni împărăteasă regentă - s-a născut la Peking, în cartierul Xisi, într-o familie nobilă sărăcită. În 1852, la vârsta de doar 16 ani, s-a înscris la alegerile tradiționale care desemnau noile concubine de la curtea împăratului. După ce sunt parcurse toate probele - pentru că aspirantele sunt obligate să treacă prin controale severe (juriul solicita verificarea stării sănătății, a originii, a educației și a compatibilității horoscopului cu cel al împăratului), rămân în competiție doar 60 de candidate din familii nobile manciuriene. 
Decizia finală asupra câștigătoarei postului revenea, conform tradiției, văduvei ultimului împărat. Yehe Nara este desemnată câștigătoare și  este primită la curtea împăratului Xianfeng ca amantă de gradul 4, poziție numită Gui Ren (persoană onorată).
Ajunsă la curte, în Orașul Interzis, un fel de casă de bătrâni în care trăiau sute de concubine bătrâne și văduve ale foștilor împărați, Yehe Nara începe să regrete decizia de a se înscrie în competiție. Orice îngrijitoare de la curtea imperială avea mai multe șanse de a avea o viață fericită și împlinită decât ea. Angajatele obișnuite se puteau căsători, și contra unei sume de bani, puteau părăsi Orașul Interzius. 
Concubinele imperiale trebuiau, însă, să pregătească pentru rolul de la curte. Astfel că a învațat scrierile chineză și manciuriană, a fost înscrisă la academia imperială unde a studiat textele clasice, pictura și poezia. În plus, a reușit să creeze și să întrețină relații bune cu văduva fostului împărat și cu soția împăratului în funcție.
Yehe Nara reușește să ajungă concubina favorită a împăratului Xianfeng. Împăratul este impresionat de inteligența și talentul tinerei concubine pentru politică. Deși Yehe Nara începe prin prin simpla ierarhizare a misiunilor împăratului, în foarte scurt timp aceasta primește misiuni mult mai importante decât celelalte concubine ale bătrânului împărat. Când acesta descoperă talentul ei pentru politică, îi permite, din ce în ce mai des, să ia parte la ședințele oficiale.  Prinții conservatori, miniștri și funcționarii sunt indignați de faptul că o femeie se amestecă în treburile lor. 
Așa se face că anturajul împăratului încearcă să o înlăture din preajma lui, dar acesta, aflând, decide să o ridice pe Gui Ren la gradul de Bin, mai exact concubină de gradul 3. Nu după mult timp, apare anunțul public că Yehe Nara este însărcinată. Marele triumf vine pe 27 aprilie 1856 - Yehe Nara dă naștere singurului fiu al împăratului.
Se spune despre Împăratul Xianfeng că avea un apetit sexual neobișnuit, că iubea opera și alcoolul, că fuma opium și devenea adesea violent cu cei din jurul său.
Cixi a rămas în istorie ca și o persoană crudă, ambițioasă și brutală. Se pare că a dat dovadă de mult curaj prin intervenția ei pe lângă împăratul aflat pe patul de moarte pentru impunerea fiului lor ca urmaș la tron, sub regența ei și a soției împăratului, dejucând intrigile celorlați nobili de la curtea imperială. Când fiul lor, împăratul Tongzhi a murit, tot Cixi a condus manevrele pentru impunerea noului împărat.  familia imperială a fost de acord cu alegerea ei.
Zaitian, un nepot al împărătesei Cixi, a fost numit moștenitor și succesor al unchiului său, împăratul Xianfeng, deși avea vârsta de doar patru ani. Copilul a fost adoptat de împărăteasa văduvă Cixi ca fiu al ei, iar ea a rămas regentă sub numele de "Sfânta Împărăteasă Mamă".
Cum Cixi avea de multă vreme probleme de sănătate, a fost nevoită să renunțe la regență. Între timp, eunicii imperiali au abuzat adesea de influența lor asupra băiatului-împărat..
În 1887, împăratul Guangxu ar fi fost destul de mare pentru a începe să domnească în nume propriu. Cu toate acestea, în anul anterior, mai mulți curteni, printre care Prințul Chun și Weng Tonghe, i-au cerut împărăteasei văduve să-și amâne retragerea de la regență. În februarie 1889, în pregătire pentru retragerea împărătesei Cixi, Guangxu a fost căsătorit. Ca nouă împărăteasă Cixi a ales-o pe o nepoată a ei, verișoara lui Guangxu, Jingfen, care a devenit împărăteasa Longyu. Tot ea a selectat două concubine, surori, care să devină consoartele Jin și Zhen. În săptămâna următoare după nuntă, Cixi s-a retras de la regență.
Imaginea de femeie crudă, însetată de putere, și cu înclinații sexuale perverse a fost creată de propaganda britanică. George Morrison, corespondentul englez la Peking al ziarului Londoner Times a descris-o pe Cixi "un monstru și asasin mișel". 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu