Treceți la conținutul principal

Unicat: Primul autograf al Regelui Mihai

Regele Mihai la lucru

https://www.facebook.com/DosareSecrete/


Un popor intreg, cu ochii inlacrimati de bucurie si de nadejdi nemarturisite, urmareste fiecare zi si fiecare clipa din viata Copilului Rege, care, spre fericirea tuturor, voinic si cuminte, creste in intelepciunea educatiei pe care i-o da insasi Augusta Sa Mama, A. S. Principesa Elena.

Din când in când, ziarele si revistele romanesti, ca si publicatiile straine, povestesc câte ceva din viata de copil si de rege a Majestatii Sale. Pentru milioane de români, Micul Rege nu era o simpla Majestate la care priveau din departarea protocolului. Era parte din sufletul, din sangele si din credinta poporului. Era «al nostru», al tuturor, deasupra tronurilor si a protocoalelor. De aceea entuziasmul oamenilor nu cunoastea margini când Micul Rege saluta militareste sau când cineva povestea din intamplarile celui ce mai tarziu va conduce destinele tarii.

Primul autograf al Regelui Mihai
Am reprodus aici primul autograf al Majestatii Sale Regelui Mihai I. Este un autograf istoric readus in atentia publicului prima data dupa 1929, cand a fost tiparit in Ilustratiunea Romana.

APRECIERI REGALE
Intr-una din zile, Alteta Sa Principesa Mama invitase la un ceai, la Palat, pe toate reprezentantele societatilor feministe din oras. La acest ceai, lua parte si M. S. Regele Mihai. In timpul convorbirii, câteva doamne, adresându-se M. S. Regelui, i-au spus ca, in viitor, ele vor fi ministrii si generalii sai. Regele le-a ascultat cu atentie. Doamnele, dornice de un raspuns grabnic, l-au intrebat: Majestatea Voastra ce doriti sa facem acum? Ar trebui sa mearga la casele lor sa faca budinca, raspunse micul rege, serios, adresându-se mamei sale. Intreaga asistenta a gustat cu multa placere deliciul acestui raspuns neasteptat.

CINE ARE GRIJA DE COPIII FARA MAMA?

Intr-o zi, M. S. Regele intra in biroul doamnei de onoare pe cand aceasta telefona, din inalt ordin, unui doctor, sa instaleze intr-un sanatoriu pe o biata femeie nenorocita, bolnava de tuberculoza, al carei copil fusese dus la leagan. Regele urmari cu atentie intreaga convorbire, iar la sfarsit se adresa doamnei de onoare: La ce leagan ai dus copilul? Si cine are sa aiba grija de copil, daca mama lui e bolnava? Crezi ca o sä se faca repede bine mama lui? De ce i-a dat mama mea bani? E adevarat ca nu avea ce mânca?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...