Treceți la conținutul principal

Ce cadouri a primit Principesa Ileana la nunta



La sfârșitul anului 1930, Ileana îi scrie Regelui Carol al II-lea: „Te rog să înlături neîncrederea ce o ai în mine căci știi cât de mult țin la tine și cum mă doare să te văd supărat. Fii îngăduitor, vreau să fac bine, vreau să te mulțumesc, dar sunt tânără și greșesc fără să vreau. În orice clipă sunt gata să te servesc fiindcă îmi ești Rege și apoi ești fratele meu pe care îl iubesc atât de mult”. 
CAROL AL II-LEA, SPERIAT DE POPULARITATEA PRINCIPESEI
Carol al II-lea era hotărât să nu împartă cu niciun alt membru al familiei regale puterea politică. Il deranja foarte tare popularitatea de care se bucura Ileana si a găsit o soluție simplă de „a scăpa” de sora sa: Ileana trebuia să se mărite cu un prinț străin și să plece din țară. 
În vara anului 1930, in timpul unei calatorii în Spania, Principesa il întâlnise la Barcelona pe Arhiducele Anton de Habsburg.
Un an mai tarziu, Ileana și Regina Maria primesc o invitația de a vizita reședința verilor Hohenzollern de la Umrich, Aici, Ileana îl reîntâlnește pe Arhiducele Anton.
Intalnirea era, insa, aranjata, Arhiducele fusese chemat la dorința expresă a Regelui Carol al II-lea. Dar inițiativa s-a dovedit inspirată. Pe 20 aprilie 1931, Ileana îi cere fratelui său binecuvântarea și consimțământul ca șef al Casei Regale. La întoarcerea în țară, Ileana anunța oficial că intenționează să se căsătorească cu arhiducele austriac. Șeful Casei Regale Române, Regele Carol al II-lea, își dă acordul.
Aceasta a fost ultima căsătorie oficială încheiată în țară pentru un membru al familiei regale române. 
Ceremonia a avut loc la Castelul Pelisor, pe data de 26 iulie. Principesa avea 22 de ani. Pentru că tatăl ei murise cu patru ani in urma, a fost condusă la altar de fratele mai mare, regele Carol al II-lea.
MONSENIORUL VLADIMIR GHIKA A OFICIAT CEREMONIA
Însă, până la momentul căsătoriei, trebuia să fie rezolvată o problemă importantă: mirii erau de confesiuni diferite (Ileana era ortodoxă, iar Anton, catolic), iar Biserica Catolică era intransigentă când venea vorba de acceptarea unor astfel de uniuni. În urma negocierilor dintre cele două familii și Sfantul Scaun, singura variantă acceptată a fost oficierea unei ceremonii catolice, fără nicio intervenție din partea clerului ortodox. Ceremonia impresionanta a fost oficiata de Monseniorul Vladimir Ghika.
Ileana a insistat însă să se spovedească și să primească împărtășania înainte de căsătorie chiar de la patriarhul Miron Cristea, ceea ce a dat Bisericii Ortodoxe șansa de a avea un rol în nunta principesei. Miron Cristea nu a luat parte insa la ceremoniile care au urmat, ci s-a retras la resedinta sa de la Dragoslavele. Zvonul raspandit de presa straina cum ca principesa Ileana ar trece la catolicism a fost dezmintit categoric de cercurile palatului. Nunta a fost un prilej de sărbătoare pentru intreaga tara; au sosit invitați din familiile regale europene, reprezentanți ai altor state și numeroși ziariști trimiși chiar și de peste ocean. 
CE DARURI AU PRIMIT LA NUNTA
Printre darurile deosebite primite de Principesa Ileana si Arhidecele Anton s-au aflat: un avion Moth, realizat de fabrica britanica Havilland si daruit de Regele Carol al II-lea, un pandantiv cu pietre pretioase de la Regina Maria, un colier si o caseta de aur impodobita cu pietre in care se afla  un milion de lei numerar, oferite de premierul Nicolae Iorga din partea Guvernului, o icoana lucrata la Muntele Athos in anul 1580, oferita din partea Basarabiei de generalul Rascanu
Dupa ceremonia religioasa, in sunetele marsului din Lohengrin, cantat de muzica militara, mirii s-au urcat in prima trasura, apoi, in a doua, Regele Carol al II-lea si Regina Maria, mama miresei. 
BUCHETUL DE MIREASA, DEPUS LA CIMITIRUL EROILOR
Urmand un gand pios, scrie presa vremii, arhiducesa Ileana a vrut ca prima ei vizita de tanara casatorita se fie la mormantul eroilor, astfel ca s-a indreptat, imediat dupa ceremonie, spre Cimitirul Eroilor unde a depus ca prinos buchetul imaculat de mireasa. Dupa acest gest, perechea a participat la masa restransa a familiei de la Peles. In drum spre castel, cei doi s-au oprit sa priveasca nunta cu calareti si colacei a Junilor din Brasov. La ora 4, in aceeasi zi, cei doi tineri s-au urcat in automobil si au plecat spre castelul Reginei Maria de la Bran unde au petrecut cateva zile, apoi au pornit intr-un voiaj prin Europa.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-