Treceți la conținutul principal

MISTINGUETT, cea mai bine platita femeie din show-biz

Mistinguett by Nadar
Fiica a unui muncitor zilier si a unei croitorese, Jeanne Bourgeois s-a nascut pe 3 aprilie 1875, in Ile de France. Familia ei a fost nevoita sa se mute la Soisy-sous-Montmorency, unde Jeanne si-a petrecut copilaria. Visa sa devina celebra si sa cante, dar isi petrece adolescenta vanzand flori intr-un restaurant din oras. 
Picioarele ei, asigurate pentru 500.000 de franci

La doar 10 ani termina cursurile de teatru si canto si isi incepe cariera de entartainer. Intr-o zi, in trenul spre Paris, oras unde lua lectii de violina, il intalneste pe Saint Michel, regizorul sectiei de revista de la Casino de Paris. Acesta i-a oferit primul contract si a botezat-o, pe rand, Miss Helyett, Miss Tinguette, Mistinguette si, in sfarsit, Mistinguett. A jucat apoi la Folies Bergère, Moulin Rouge și Eldorado, a evoluat in filme mute si in musicaluri.

SI-A ASIGURAT PICIOARELE PENTRU 500000 DE FRANCI

În 1916 înregistrează “Mon Homme”, piesa ce avea să îi aducă faima de cântăreață, iar în 1919 devine prima femeie din lume care își asigură picioarele. Suma a fost uriasa -  500.000 de franci, un record absolut pentru vremea respectivă. Nu s-a maritat niciodata, dar a avut un fiu, Léopoldo João de Lima e Silva, impreuna cu diplomatul brazilian Leopoldo de Lima e Silva (mort in 1931). Dupa moartea brazilianului, Mistinguett traieste o intensa poveste de dragoste cu Maurice Chevalier, cu 13 ani mai tanar decat ea. Se pare ca, impreuna cu Chevalier, l-a denuntat la politie, in 1940, pe cantaretul Charles Trenet. Motivul? E homosexual si pedofil.

TREND-SETTER IN MODA PARIZIANA

Se spunea, in anii '20, ca oricare dintre casele de moda pariziene voia sa-si lanseze un nou tip de rochie, un alt model de palarie, i se adresa artistei. Era de ajuns ca ea accepte sa apara cu rochia intr-un film sau sa poarte acea palarie la curse ori intr-un restaurant pentru ca, a doua zi, toate parizienele bogate sa comande aceeasi rochie, aceeasi palarie, iar casa de moda sa realizeze beneficii imense.  In ciuda faptului ca este o femeie bogata, frumoasa si celebra, Mistinguett este cunoscuta in epoca pentru modestia ei, dar, mai ales, pentru ca prefera roluri in filme cu subiecte extrase din viata tavernelor pariziene, acolo unde patima se dezlantuie in forma cea mai brutala.

In timpul unui turneu in Statele Unite, Mistinguette este intrebata de Time Magazine cum isi explica popularitatea. Raspunsul ei a fost: E doar magnetism.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...