„La 3 aprilie 1953, după cină, se plânse de o indigestie. Nu era nimic neobişnuit. Lui Carol îi plăcuse întotdeauna să mănânce şi să bea bine şi făcuse firescul păcat al oamenilor trecuţi de vârsta mijlocie de a nu-şi modifica regimul alimentar, corespunzător cu reducerea activităţii fizice. Mânca în continuare prea mult, iar doctorul îl avertizase deja că depăşise greutatea normală. De data aceasta însă durerile erau grave. Puţin înainte de miezul nopţii, chiar după ce Elena Lupescu se retrăsese să se culce, fu doborât de un atac de inimă. Rămase conştient până la sfârşit, dar nu mai putu vorbi coerent“. Sunt cuvintele cu care a descris Madam Barbara Cartland, englezoaica devenita celebra nu doar pentru romanele ei siropoase de dragoste, ci si pentru influenta pe care a avut-o in viata publica londoneza, ultimele clipe ale fostului rege al Romaniei, Carol al II-lea.
Zizi Lambrino murise cu o saptamana in urma, la Paris
Cu doar o saptamana inainte de moartea lui Carol, survenita in noaptea de 3 spre 4 aprilie, adica pe 26 martie 1953, incetase din viata la Paris Zizi Lambrino. Fostul rege i-a spus Elenei, cand a aflat vestea mortii lui Zizi: „Totul se termina, moartea ne da acum toate stirile“.Garda militara la inmormantare
Pe 7 aprilie 1953, Carol a fost inmormantat în incinta bisericii manastirii Sao Vicente din Lisabona. Guvernul lui Antonio de Oliveira Salazar a pus la dispoziţie o garda militara, care a insotit cortegiul funerar de la casa din Estoril pana la biserica din Lisabona. Dintre membrii familiei regale nu a luat parte la ceremonia funerara decat fratele sau, printul Nicolae.Dupa ceremonia religioasa, Elena Lupescu a tăiat o şuviţă din părul fostului suveran, murmurand îndurerată: „Adieu, amour de ma vie“. Apoi a lesinat si a trebuit sa fie scoasă din biserica. „Ceremonia inmormantarii, mai scrie Barbara Cartland, a fost simpla, dar tinuta cu toată deferenta datorata unui rege. Jerba de pe mormantul lui Carol era din trandafiri rosii, legati cu o panglica alba pe care erau scrise cuvinetele Elenei: „Soţului meu, profund iubit si neuitat“.
Biografie:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti