Treceți la conținutul principal

Titanic: Milionarul care a pierit in naufragiu si povestea copilului sau nenascut

Americanul John Jacob "Jack" Astor era nu doar cel mai bogat pasager al Titanicului, ci era considerat unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Averea, estimata la 87 de milioane de dolari când a murit, adica echivalentul a 2.160.000.000 de dolari in 2016, si-o facuse mai ales din investitii imobiliare. Dar, in egala masura, Jack era un inventator renumit, luptase in razboiul hispano-american, iar familia din care provenea era una dintre cele mai instarite din America secolului XIX.
Nascut in 1864, Jack se casatoreste in 1891 cu Ava Willing, o figura interesanta a New York-ului. Frumoasa, desteapta si bogata, Ava a insistat sa-si petreaca luna de miere in Europa. Iubea luxul si a cheltuit aproape o avere in calatoriile pe care le-a facut. Abia intorsi in America, cei doi si-au cumparat o casa somptuoasa pe Fifth Avenue, iar la sfarsitului anului au devenit parinti. Primul nascut, Vincent, a fost unul dintre cei mai rasfatati copii ai Americii inceputului de secol. Cuplul a mai avut o fetita, Ava Alice Muriel Astor.
Dar casnicia lui Jack cu Ava Willing a trecut prin momente extrem de dificile. Ava statea mai mult in Anglia, se implicase in multe proiecte publice importante si era o obisnuita a casei regale britanice. In 1909 a cerut divortul, iar averea pe care a obtinut-o a fost cotata, la acel moment, la 10 milioane de dolari, echivalentul a 257 de milioane de dolari astazi. Frumoasa Ava Willing a obtinut custodia fetitei si s-au mutat impreuna in Londra, in Mayfair. Jack l-a primit in grija pe Vincent.
Nu dupa mult timp, colonelul s-a indragostit de Madeleine Force, o domnisoara cu un an mai tanara decat fiul sau. Diferenta de varsta dintre cei doi soti era de 29 de ani, iar societatea inalta din America era scandalizata din acest motiv. Noul cuplu s-a casatorit in septembrie 1911, la Newport. A urmat o luna prelungita de miere in Europa si Egipt. Sunt mai multe marturii care spun ca, in aceasta calatorie, au ajuns sa viziteze si Bucurestiul, unde ar fi fost primiti de familia regala.
Cand au decis sa se intoarca in America, au ales sa-si cumpere bilete pentru RMS Titanic. Cei doi soti s-au aflat printre cei 325 de pasageri de la clasa I ai celebrului pachebot, s-au imbarcat la Cherbourg, in Franta si au ocupat un apartament de lux. Erau insotiti de valetul lui Jack, Victor Robbins, camerista Rosalie si asistenta lui Madeleine, Caroline Endres. Tanara sotie era gravida in cinci luni. La bord s-a aflat si Kitty, iubitul caine airedale terrier al colonelului Astor. Cand s-a declansat infernul, colonelul i-a spus sotiei sale, chiar imediat dupa impactul pachebotului cu icebergul, ca nu pare sa fie o avarie majora. In momentul in care s-a dispus evacuarea pasagerilor, Madeleine, camerista si asistenta sa au fost urcate in barca de salvare numarul 4. Jack a insistat sa se urce si el, motivand situatia delicata a sotiei. Dar Charles Lightoller, ofiterul secund de pe Titanic, l-a refuzat ferm. Colonelul si valetul sau au ramas pe vas. Toate femeile din barca in care se afla Madeleine au ajuns pe RMS Carpathia si au supravietuit.
Despre moartea lui Jack nu s-a stiut nimic pana pe 22 aprilie, cand i-a fost gasit trupul neinsufletit. Madeleine avea doar 19 ani cand l-a nascut pe John Jacob "Jakey" Astor al VI-lea, supranumit de presa "Titanic baby", in august 1912, la New York. 
Averea pe care a lasat-o colonelul Astor a fost impartita intre cei trei copii ai sai - Ava si Vincent si nenascutul Jakey si tanara sa sotie, Madeleine, care a supravietuit naufragiului. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca dar de nu

Călugărița-sublocotenent Marina Hociotă, în slujba țării în timpul celor două războaie mondiale

Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte ca fetița să împlinească 12 ani, iar această pierdere a făcut-o pe Marina să-și părăsească satul natal la vârsta de 14 ani și să traverseze munții Carpați la Mănăstirea Văratec, în România. S-a adăpostit aici și a devenit călugăriță la 18 ani, luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei, Maica Melania Cruțiu. În 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec. Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar: „Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim și să ajutăm pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin, unguresc.” În mai 1916, Ministerul de Război a pregătit mobilizarea generală, iar Maica Mina a fost repartizat la sp