Treceți la conținutul principal

Titanic: Milionarul care a pierit in naufragiu si povestea copilului sau nenascut

Americanul John Jacob "Jack" Astor era nu doar cel mai bogat pasager al Titanicului, ci era considerat unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Averea, estimata la 87 de milioane de dolari când a murit, adica echivalentul a 2.160.000.000 de dolari in 2016, si-o facuse mai ales din investitii imobiliare. Dar, in egala masura, Jack era un inventator renumit, luptase in razboiul hispano-american, iar familia din care provenea era una dintre cele mai instarite din America secolului XIX.
Nascut in 1864, Jack se casatoreste in 1891 cu Ava Willing, o figura interesanta a New York-ului. Frumoasa, desteapta si bogata, Ava a insistat sa-si petreaca luna de miere in Europa. Iubea luxul si a cheltuit aproape o avere in calatoriile pe care le-a facut. Abia intorsi in America, cei doi si-au cumparat o casa somptuoasa pe Fifth Avenue, iar la sfarsitului anului au devenit parinti. Primul nascut, Vincent, a fost unul dintre cei mai rasfatati copii ai Americii inceputului de secol. Cuplul a mai avut o fetita, Ava Alice Muriel Astor.
Dar casnicia lui Jack cu Ava Willing a trecut prin momente extrem de dificile. Ava statea mai mult in Anglia, se implicase in multe proiecte publice importante si era o obisnuita a casei regale britanice. In 1909 a cerut divortul, iar averea pe care a obtinut-o a fost cotata, la acel moment, la 10 milioane de dolari, echivalentul a 257 de milioane de dolari astazi. Frumoasa Ava Willing a obtinut custodia fetitei si s-au mutat impreuna in Londra, in Mayfair. Jack l-a primit in grija pe Vincent.
Nu dupa mult timp, colonelul s-a indragostit de Madeleine Force, o domnisoara cu un an mai tanara decat fiul sau. Diferenta de varsta dintre cei doi soti era de 29 de ani, iar societatea inalta din America era scandalizata din acest motiv. Noul cuplu s-a casatorit in septembrie 1911, la Newport. A urmat o luna prelungita de miere in Europa si Egipt. Sunt mai multe marturii care spun ca, in aceasta calatorie, au ajuns sa viziteze si Bucurestiul, unde ar fi fost primiti de familia regala.
Cand au decis sa se intoarca in America, au ales sa-si cumpere bilete pentru RMS Titanic. Cei doi soti s-au aflat printre cei 325 de pasageri de la clasa I ai celebrului pachebot, s-au imbarcat la Cherbourg, in Franta si au ocupat un apartament de lux. Erau insotiti de valetul lui Jack, Victor Robbins, camerista Rosalie si asistenta lui Madeleine, Caroline Endres. Tanara sotie era gravida in cinci luni. La bord s-a aflat si Kitty, iubitul caine airedale terrier al colonelului Astor. Cand s-a declansat infernul, colonelul i-a spus sotiei sale, chiar imediat dupa impactul pachebotului cu icebergul, ca nu pare sa fie o avarie majora. In momentul in care s-a dispus evacuarea pasagerilor, Madeleine, camerista si asistenta sa au fost urcate in barca de salvare numarul 4. Jack a insistat sa se urce si el, motivand situatia delicata a sotiei. Dar Charles Lightoller, ofiterul secund de pe Titanic, l-a refuzat ferm. Colonelul si valetul sau au ramas pe vas. Toate femeile din barca in care se afla Madeleine au ajuns pe RMS Carpathia si au supravietuit.
Despre moartea lui Jack nu s-a stiut nimic pana pe 22 aprilie, cand i-a fost gasit trupul neinsufletit. Madeleine avea doar 19 ani cand l-a nascut pe John Jacob "Jakey" Astor al VI-lea, supranumit de presa "Titanic baby", in august 1912, la New York. 
Averea pe care a lasat-o colonelul Astor a fost impartita intre cei trei copii ai sai - Ava si Vincent si nenascutul Jakey si tanara sa sotie, Madeleine, care a supravietuit naufragiului. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...