Treceți la conținutul principal

Un român la Cannes


https://www.facebook.com/DosareSecrete/

Românul Henri Negresco a fost cel care a construit, în anul 1912, celebrul Hotel Negresco de pe Promenada Englezilor din Nisa, Coasta de Azur.
Născut în 1868 la Bucureşti, Henri este fiul unui hangiu. În 1883, la 15 ani, el pleacă din România pentru a lucra în Europa, mai întai la Paris, apoi la Monte Carlo și în cele din urmă la Nisa, unde devine directorul Cazinoului Municipal.
La începutul secolului XX se hotărăște să se instaleze definitiv pe Coasta de Azur, care atrăgea clientela de elită a Europei și a Americii, înainte de Primul Război Mondial. Are o clientelă formată din miliardari, regi și prinți veniți pe Riviera precum familiile Vanderbilt, Rockefeller, Basil Zaharoff, Isaac Merritt Singer.
În 1912 el construiește ceea ce avea să devină faimosul Hotel Negresco de pe Promenada Englezilor din Nisa, pe malul Golfului Ingerilor, pentru a găzdui clientela sa fidelă de oameni bogați de pe întreg globul. Arhitectul acestui hotel este Édouard Niemans.
În aceeaşi perioadă, Negresco cumpără și restaurantul Casinoului Enghien-les-Bains, unde mergea în fiecare vară.
În 1914, este mobilizat pentru Primul Război Mondial, iar hotelul este rechiziționat și transformat în spital.
În 1920, ruinat, moare de cancer la vârsta de 52 de ani.
Astăzi hotelul de lux îi aparţine lui Jeanne Augier, o bătrână de 86 de ani, care şi-a dedicat întraga viaţă administrării palatului. Aceasta intentioneaza sa-l lase mostenire unei fundaţii înfiinţate special în acest scop, sperând astfel să salveze ultimul hotel independent de pe Coasta de Azur, precum şi pe cei peste 260 de angajaţi.
Hotel Negresco are cinci etaje, 121 de camere şi 24 de apartamente, nouă saloane pentru recepţii şi cocteiluri, salon de înfrumuseţare, boutique-uri de lux, plajă privată, restaurant, bistro, piano bar, o galerie de artă permanentă, terenuri de tenis şi golf şi chiar o pistă de aterizare. Asta pentru că Hotelul Negresco a devenit refugiul preferat al milionarilor lumii şi al vedetelor ce debarcă an de an pe croazeta franceză. Preţul unei camere variază între 290 şi 1.880 euro pe noapte.
Printre oaspeţii care au fost găzduiţi de-a lungul anilor s-au numărat Pablo Picasso, Salvador Dali, Ernest Hemingway, Michael Jackson, Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Charles Aznavour, Yves Montand si Gina Lollobrigida.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

INEDIT: VIDEOINTERVIU CU REGINA MARIA_ROMANIA_9 MAI 1929

Vizita Reginei Maria in America, in toamna anului 1926, a creat multa valva in presa de peste Ocean. Camerele video au insotit-o peste tot, oficialitatile i-au adus omagiile, poporul american a privit-o cu admiratie. Regina insasi a relatat in jurnalul sau impresiile pe care vizita peste Ocean i le-au lasat. Trei ani mai tarziu, cand o echipa a Fox Movietone News a venit in Romania, Regina a inregistrat un interviu vide o in care vorbeste despre aceasta calatorie fascinanta, dar si despre viata ei si despre speranta. Filmul de arhiva apartine si este pastrat in biblioteca University of South Carolina si cred ca nu a fost vizionat pana acum decat, eventual, in cercuri restranse. L-am descoperit dupa o cercetare minutioasa si cred ca este momentul sa il fac cunoscut. M-as bucura sa aflu impresiile dvs despre aceste imagini pretioase care apartin istoriei Romaniei moderne, despre aceasta Regina atat de iubita, descoperita in anii din urma putin cate putin si care mai are inca, la atatia

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Cele trei regine ale Iranului: Fawzia, Soraya şi Farah Mohammad Reza Șah Pahlavi s-a n ă scut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului. Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al statelor din vestul Europei.  Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, pentru studii suplimentare. Mohammad a plecat în Elveția pe 7 septembrie 1931, unde cursurile se ţineau în limba franceză, fiind primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat.  S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost înregistrat l a academia militară din Teheran, unde a rămas înscris până în 1938, absolvind ca locotenent. Regina Fawzia După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, rang pe care l-

ANNE FRANK, FETIȚA-SIMBOL A VICTIMELOR NAZISMULUI

  Anne s-a născut pe 12 iunie 1929 în Frankfurt, fiind cea de-a doua fiică a lui Otto Frank și a lui Edith Frank și a avut o soră care era cu trei ani mai mare, Margot Frank. Familia Frank, evrei reformați, locuia într-un cartier cu oameni de diferite credințe, Anne având prietene romano-catolice, protestante și evreice. Părinții nu erau stricți în ceea ce privește tradițiile religioase, cea mai religioasă dintre ei fiind mama, Edith, iar Otto, care avea o bibliotecă vastă, se ocupa îndeaproape de educația fetelor, îndemnându-le să citească. După ce naziștii au ajuns la putere în Germania, Otto Frank a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, Opekta, la Amsterdam, în Olanda. Inițial, tatăl familiei s-a mutat singur la Amsterdam în 1933, iar Edith și fetele l-au urmat în februarie 1934. Patru ani mai târziu, în 1938, Otto a înființat, împreună cu Herman van Pels, tot evreu, exilat din Osnabrück, o a doua firmă, Pectacon, care vindea mirodenii. În mai 1940 Olanda a fo