Regele George al V-lea a murit la 20 ianuarie 1936, iar fiul sau, Eduard i-a succedat la tron ca regele Eduard al VIII-lea. A doua zi, a decis sa rupa protocolul regal privind proclamarea propriei ascensiuni la tron de la fereastră. Gestul său a prevestit decizia pe care o va lua câteva luni mai târziu - pasiunea pentru Wallis Simpson îl va determina să uite definitiv datoria sfântă pentru familia sa şi pentru Imperiul Britanic. Era în compania amantei sale, Wallis Simpson care era, încă, o femeie căsătorită.
Imediat ce Wallis divortat, a devenit clar ca noul rege avea de gand sa se casatoreasca cu
pasionala americanca.
Oficialii de la Londra au făcut obligaţi să facă pregătirile necesare pentru toate situațiile neprevăzute, inclusiv pentru încoronarea regelui Eduard și a reginei Wallis. Însă, din cauza implicațiilor religioase ale căsătoriei, planul de ceremonie nu includea încoronarea la Westminster Abbey.
În noiembrie 1936 Regele Eduard l-a invitat pe prim-ministrul Stanleu Baldwin la Buchingham Palace și și-a exprimat dorința de a se căsători cu Wallis în momentul în care ea va deveni liberă pentru a se recăsători. Baldwin l-a informat pe rege că supușii săi ar considera căsătoria inacceptabilă moral deoarece, atâta timp cât fostul soț este în viață, un nou mariaj al lui Wallis este în opoziție cu normele Bisericii Anglicane, iar supuşii n-o vor tolera ca regină. Eduard deținea rolul de guvernator suprem al Bisericii Anglicane, iar clerul aștepta de la el să sprijine învățăturile bisericii.
Eduard a propus soluția unei căsătorii morganatice, în care el să rămână rege, dar Wallis să nu devină regină. În acest caz, viitorii copii ai celor doi nu ar fi avut drept de moștenire asupra tronului. Propunerea a fost respinsă vehement de cabinetul britanic, ca și de alte guverne ale dominioanelor britanice.
Regele l-a informat pe Baldwin că va abdica dacă nu va putea să se căsătorească cu Wallis Simpson, iar Baldwin i-a prezentat regelui trei variante: să renunțe la ideea căsătoriei, să se căsătorească împotriva dorinței miniștrilor sau să abdice. Era clar că Eduard nu era voia să renunțe la doamna Simpson și, în același timp, știa că, dacă se va căsători împotriva sfaturilor miniștrilor, va provoca demisia guvernului, ceea ce ar fi dus la o criză constituțională. A ales să abdice.
Eduard a semnat actul de abdicare la Fort Belvedere în decembrie 1936, în prezența fraților săi mai mici.
În noaptea de 11 decembrie 1936, Prinţul Eduard a transmis națiunii și imperiului prin intermediul unei transmisii radio decizia de abdicare și explicațiile sale: Mi s-a părut imposibil să accept această imensă responsabilitate și să accept îndatoririle mele de rege fără ajutorul femeii pe care o iubesc.
Imediat după transmisiunea radio, Eduard a părăsit Regatul Unit plecand în Austria.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Daca v-a placut articolul si imaginile sau aveti comentarii si completari, va rog sa imi scrieti