Treceți la conținutul principal

Cum a ajuns amanta amiralului Nelson la închisoarea datornicilor

Emily Lyon a fost extrem de săracă în copilărie. Mama ei, rămasă văduvă, nu și-a permis să îi ofere nici un fel de educație. La doar 15 ani, Emily își schimbă numele în Emma și devine ea însăși mamă. A rămas gravidă cu un oarecare Harry Featherstonhaugh, dar și-a abandonat fetița nou-născută și s-a mutat la Londra.
Perspectivele pe care le are, însă, tânăra fără bani și fără școală sunt 0. Lucrează aproape un an într-un bordel unde îl cunoaște pe fiul lui Francisc Greville, primul conte de Warwick. Îndrăgostit de frumoasa prostituată, tânărul Francis reușește să o ajute să părăsească lupanarul, îi oferă acces la o educație adecvată și la saloanele societății londoneze.
Emma are trei copii cu Francis, dar acesta și familia lui decid că trebuie să oprească relația cu fosta prostituată. Nobilul Francis se căsătorește cu o tânără bogată și o trimite pe Emma la Neapole, dându-i-o în grijă unchiului său, William Hamilton, ambasador al Angliei. Frumoasa Emma îl seduce pe ambasador și îl determină să o ia de nevastă. Devine astfel o femeie onorabilă și continuă să fie în centrul atenției societății londoneze și neapoleze.
Neconvențională și inovatoare, Emma joacă teatru, lansează un stil de dans și dă tonul unei noi mode. Se îmbracă în rochii lungi, simple, cu voaluri și falduri, drapate în stilul antic grecesc, iar stilul ei vestimentar este repede adoptat de tinerele neapoleze care o admiră pe îndrăzneața Emma. Casa ei devine centrul de atracție din regat, iar lady Hamilton reușește să se împrietenește la cataramă cu regina Maria Carolina de Austria, cel de-al treisprezecelea copil al Mariei Tereza, soția regelui Ferdinand I al celor Două Sicilii.
Ajunsă în lumea bună, Emma îl primește în casa ei pe amiralul Nelson când acesta vine la Neapole pentru a cere întăriri împotriva francezilor. Emma, prin influența pe care o are la curtea regală, îl sprijină pe amiral să primească ajutorul cerut.
Amiralul Nelson revine după cinci ani la Neapole. Avea 40 de ani, iar Emma îl găzduiește din nou. Ba mai mult, îi organizează o petrecere aniversară de nivel regal în onoarea bravului militar englez. 1800 de invitați sunt primiți de familia Hamilton, pentru că aceasta este ambiția frumoasei Emma, iar bătrânul ei soț, Lordul Hamilton, se supune fără niciun cuvânt. Este momentul în care relația intimă dintre Lady Emma și amiralul Nelson devine oficială. 
Nu după mult timp, cei trei pleacă împreună la Londra. Ambasadorul închiriază o casă în Picadilly, iar aici Emma naște primul copil al amiralului Nelson. Ca lucrurile să fie clare, o botează pe nou-născută Horatia. Apoi se mută, împreună cu soțul și amantul, în Wimbledon, într-o casă micuță, cumpărată de amiral.
După ce Lordul Hamilton moare, iar amiralul Nelson este trimis să lupte în războaiele napoleoniene, destinul Emmei se schimbă rapid și dramatic. Gravidă cu cel de-al doilea copil al lui Nelson, Emma face schimbări majore în reședința nou achiziționată. Cheltuie mulți bani, are ambiția de a-și reface blazonul nobiliar. Dar cel de-al doilea copil al celebrului amiral moare la doar două săptămâni după naștere, iar Emma intră intr-o depresie. Ca să uite de probleme, începe să joace la jocuri de noroc, să arunce cu bani în stânga și-n dreapta și să bea. Situația ei financiară se degradează rapid, pentru că mica pensie pe care i-o lăsase bătrânul lord Hamilton se duce pe datoriile acumulate.
După doar doi ani, amiralul Nelson, rănit în Bătălia de la Trafalgar, moare, iar singurul lucru pe care i-l lase Emmei este căsuța din Merton Place. Amanta oficială a amiralului-erou este ignorată complet de societatea londoneză, așa ajunge Emma, în 1813, să fie închisă, timp de un an de zile, împreună cu fetița ei, Horatia Nelson, în pușcăria datornicilor. Ieșită din închisoare, Emma nu are nicio soluție. Ca să scape de creditori, pleacă în Franța și se stabilește la Calais. Dar nici aici pentru ea nu mai există nicio scăpare. Afectată profund de declinul pe care îl are viața ei, Emma Hamilton, ajunsă la vârsta de 49 de ani, începe să bea. Este soluția pe care o găsește pentru a uita de nenorocirile ce se abat asupra ei. În 1815, celebra Emma Hamilton moare în mizerie, de insuficiență hepatică, boală ce i-a fost cauzată de alcoolism și sărăcie extremă.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...