Treceți la conținutul principal

Un român la Cannes


https://www.facebook.com/DosareSecrete/

Românul Henri Negresco a fost cel care a construit, în anul 1912, celebrul Hotel Negresco de pe Promenada Englezilor din Nisa, Coasta de Azur.
Născut în 1868 la Bucureşti, Henri este fiul unui hangiu. În 1883, la 15 ani, el pleacă din România pentru a lucra în Europa, mai întai la Paris, apoi la Monte Carlo și în cele din urmă la Nisa, unde devine directorul Cazinoului Municipal.
La începutul secolului XX se hotărăște să se instaleze definitiv pe Coasta de Azur, care atrăgea clientela de elită a Europei și a Americii, înainte de Primul Război Mondial. Are o clientelă formată din miliardari, regi și prinți veniți pe Riviera precum familiile Vanderbilt, Rockefeller, Basil Zaharoff, Isaac Merritt Singer.
În 1912 el construiește ceea ce avea să devină faimosul Hotel Negresco de pe Promenada Englezilor din Nisa, pe malul Golfului Ingerilor, pentru a găzdui clientela sa fidelă de oameni bogați de pe întreg globul. Arhitectul acestui hotel este Édouard Niemans.
În aceeaşi perioadă, Negresco cumpără și restaurantul Casinoului Enghien-les-Bains, unde mergea în fiecare vară.
În 1914, este mobilizat pentru Primul Război Mondial, iar hotelul este rechiziționat și transformat în spital.
În 1920, ruinat, moare de cancer la vârsta de 52 de ani.
Astăzi hotelul de lux îi aparţine lui Jeanne Augier, o bătrână de 86 de ani, care şi-a dedicat întraga viaţă administrării palatului. Aceasta intentioneaza sa-l lase mostenire unei fundaţii înfiinţate special în acest scop, sperând astfel să salveze ultimul hotel independent de pe Coasta de Azur, precum şi pe cei peste 260 de angajaţi.
Hotel Negresco are cinci etaje, 121 de camere şi 24 de apartamente, nouă saloane pentru recepţii şi cocteiluri, salon de înfrumuseţare, boutique-uri de lux, plajă privată, restaurant, bistro, piano bar, o galerie de artă permanentă, terenuri de tenis şi golf şi chiar o pistă de aterizare. Asta pentru că Hotelul Negresco a devenit refugiul preferat al milionarilor lumii şi al vedetelor ce debarcă an de an pe croazeta franceză. Preţul unei camere variază între 290 şi 1.880 euro pe noapte.
Printre oaspeţii care au fost găzduiţi de-a lungul anilor s-au numărat Pablo Picasso, Salvador Dali, Ernest Hemingway, Michael Jackson, Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Charles Aznavour, Yves Montand si Gina Lollobrigida.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima nunta a Romaniei Regale: Carol si Elisabeta

Principele Carol al României a plecat, în 1869, în Occident să-şi aleagă soţia. Patru criterii de selecţie a viitoarei Doamne a României trebuiau respectate: trebuia să fie de acelaşi rang, să aibă o dotă pe măsură, să aibă o moralitate impecabilă şi familia, relaţiile şi rudele ei să sprijine politica statului român. Pe 28 septembrie 1869, prințul Carol a plecat spre Baden, unde urma să se întâlnească cu familia regală prusacă. Prințul Friedrich Wilhelm l-a îndemnat să lase deoparte toate celelalte probleme şi opţiuni și să încerce să o întâlnească pe prințesa Elisabeta de Wied, pe care Carol o cunoștea deja din 1861. Kronprinţul considera ca Elisabeta are exact acelaşi devotament în ceea ce privește îndatoririle oficiale ca prințul însuși. Friederich Wilhelm a propus chiar să organizeze el însuşi o întâlnire, ca și cum ar fi întâmplătoare, la Darmstadt, pe 13 octombrie, iar Carol al României a fost imediat de acord. Între timp, Carol a făcut o vizită în Franţa. Împăratul franc...

Cum au umilit-o comuniştii pe Alice Voinescu, prima femeie doctor în filozofie din România

Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor în Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La vârsta de cinci ani fetiţa știa să citească în română și germană, iar la șase ani învață limba franceză. Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București şi în 1908 şi-a luat licența în filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii în Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat. În 1913 obține doctoratul în filozofie la Sorbona, sub îndrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris. Alice Voinescu le refuză pe amândouă, căsătorindu-se în România cu avocatul Stello Voinescu în 1915. În 1922 devine profesor titular de estetică și istoria teatrului la Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi conduce catedra de ...

Destinul Marchizei de Pompadour

Jeanne Antoinette Posson, devenită mai târzu marchiză de Pompadour, l-a întâlnit pe Ludovic al XV-lea în februarie 1745, la un bal mascat dat în onoarea căsătoriei Delfinului si a fost cea mai cunoscută amantă a regelui Frantei. Era o femeie extrem de frumoasă, conform gustului epocii, primise o ed ucație aleasă, era cultă, inteligentă și il iubea pe rege. Avea însă un defect major: nu avea niciun rang nobiliar. Regele, pentru a-i permite să să prezinte la Curte și pentru a deveni doamnă de onoare a reginei, i-a oferit titlul de marchiză. Ludovic a fost obligat să procedeze astfel, mai ales dupa ce s-au înmulțit cârcotelile la adresa tinerei Jeanne Antoinette căreia i se spunea poissonnades (un cuvânt asemănător cu "tocană de pește"). În ciuda criticilor persistente referitoare la condiția ei socială și intelectuală, madame de Pompadour a avut o mare influență asupra artelor în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Trebuie spus că, la prima ei căsătorie, a primit ca ...